Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tohle hřiště je jen pro bílý! Ženy s dětmi jsou víc než dřív terčem rasistů

  0:01
Přibývá žen s dětmi, které vyhledají pomoc kvůli tomu, že se staly terčem rasistických útoku. Musí snášet opovržlivé pohledy, urážky, ale také třeba fakt, že ostatní matky zakazují svým dětem, aby si hrály s jejich dětmi. Ročně čelí rasistickým útokům v České republice stovky lidí.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Veronika Čechová má muže, který je původem z Ghany, proto jsou její dvě děti tmavší pleti. Nedávno je vzala na jedno z pražských hřišť, nedaleko místa, kde rodina žije. V jednu chvíli udělal její syn něco, co neměl, Čechová ho proto napomenula a dítě se rozbrečelo. To přilákalo pozornost muže, který na ni z jednoho z nedalekých bytů začal pokřikovat.  

„Křičel na mě, že tohle hřiště je jen pro ‚bílý‘, dál křičel něco jako ‚zku***nej negr, smrt‘. Byla jsem v takovém šoku, že jsem nechala syna dohrát si na hřišti a pak se sebrala a šla domů. Tam to na mě dolehlo, bylo mi to strašně líto. První, co mi prolétlo hlavou, bylo, že tomuhle budou muset čelit moje děti celý život,“ říká Čechová. 

Nikdo jiný na hřišti nebyl a Čechová neviděla, z kterého okna to přesně bylo. Čechová to nechce nechat jen tak. Plánuje se na hřiště vrátit se sestrou a zjistit, kdo na ni pokřikoval. Je to prý její první podobná zkušenost, ale už dřív zaznamenala, jak se na její děti lidé opovržlivě dívají.

Podobnou zkušenost má také Kateřina Butaki, která má dvě děti s partnerem z Afriky. „Kluci se narodili v Mostě, tam jsme zažívali neuvěřitelný rasismus. Měli jsme sousedku, která na nás volala policii kvůli tomu, že rušíme noční klid, přitom jsme jenom leželi v posteli. Museli jsme se zbavit spousty hraček, které dělaly rámus, aby si paní nestěžovala, ale vadilo jí i třeba to, když jsem si zpívala,“ vzpomíná Butaki.

Po rozchodu s manželem před dvěma roky se s dětmi přestěhovala do rodného města Skalná. Tam vyvstaly problémy ve školce, kde si učitelky s dětmi odlišné barvy pleti nedokázaly poradit.

„Říkaly, že na tuto mentalitu nejsou zvyklé, pořád v nás hledaly chyby. Jednou na mě pokřikovala nějaká paní z balkonu, nadávala dětem do řvoucích černochů. Cítila jsem neustálý tlak, že jsme pořád na očích,“ vypráví Butaki.

S dětmi se proto nakonec odstěhovala do Prahy. „Sice tu také občas narazíme na rasismus, ale lidé už jsou tu více zvyklí na odlišné kultury. Přístup ve škole je úplně jiný, lepší. Je to tu pro nás příjemnější,“ dodala Butaki. 

Situace se zhoršila před třemi lety

Ačkoliv policejní statistiky neevidují počet udání na základě rasismu, ženy a děti, které se setkaly s rasismem, se prý stále častěji obracejí na organizaci In Iustitia, která pomáhá obětem násilí z nenávisti.  

„Situace se zhoršila v letech 2014/2015 vlivem medializace imigrantské krize, ale také kvůli nárůstu populismu. Terčem jsou především ženy, které si zahalují vlasy a jsou útočníky identifikovány jako muslimky. Útočníkem přitom je v takovém případě kdokoli od žáků základní školy po důchodce,“ řekla iDNES.cz ředitelka organizace Klára Kalibová.

V Česku mám štěstí na lidi, říká romská sestra k rasismu ve zdravotnictví

Kalibová radí, aby v takové situaci vždy dbaly na svoji bezpečnost a z místa konfliktu co nejrychleji odešly. V případě, že jsou kolem lidé, by se pak neměly bát požádat o pomoc, v závažnějším případě se obrátit na policii.

„Nejlépe je požádat vždy o pomoc konkrétní osobu a oslovit ji - například ‚Prosím, vy paní v modrém tričku‘. veřejnost by sama měla vyjadřovat podporu. Není přitom vhodné zapojit se do hádky s útočníkem, ale naopak, věnovat se poškozenému a zavést s ním naprosto přirozeně hovor na neutrální téma, tím se pozornost útočníka rozptýlí a poškozený cítí podporu,“ vysvětlila Kalibová.

Ročně musí rasismu čelit stovky lidí, ať už jsou terčem urážek nebo fyzického útoku. Do oficiálních statistik se přitom dostává pouze zlomek útoků v řádech desítek, In Iustitia ročně zaznamená 150 až 200 útoků. 

„I my jsme však závislí na tom, zda nám je poškození nebo jejich okolí oznámí. Expertně se odhaduje až 90procentní latence. To by znamenalo, že předsudečných útoků v ČR je kolem dvou tisíc,“ dodala Kalibová.

„Sousedé nás ani po roce nezdraví“

Podle některých obětí útoků je však těžké se dovolávat pomoci, hlavně na menším městě, kde se podobné útoky odehrávají na denní bázi.

„S rasismem se setkávám každý den,“ říká Aysun Ulku Gokcen, která je původem z Turecka a nyní žije s manželem a dcerou v Berouně.

„Ačkoliv zde žijeme už rok, naši sousedé nás stále nezdraví a odvrací od nás obličeje. S rasismem jsem se setkala i v nemocnicích, obchodech. Uzavřela jsem se kvůli tomu a nechce se mi nikam chodit bez mého manžela. Lidé se na nás někdy dívají jako na mimozemšťany,“ říká.

Michelle Natasha Dsouza, Indka žijící v Praze, se zase dozvěděla, že jedna z matek dětí se ve škole, kam chodí její dcera, snažila přesvědčit ostatní rodiče, aby si stěžovali, že indická dcera může chodit do „jejich“ školy. Chtěla, aby zakázali svým dětem, aby si s její dcerou hrály, což ona sama udělala. Michelle se proto obrátila na třídní učitelku a ředitele školy, kteří se jí zastali a oné matce nakázali, aby svého jednání zanechala.

„Škola naschvál spárovala moji dceru s její na jedno představení, aby si uvědomila, že to je naprosto normální. Ona svůj postoj ale nezměnila – její dcera má pořád zakázáno si hrát s mojí a pokud se setkáme, dělá na mě obličeje a říká mi věci v češtině, kterým nerozumím,“ říká Dsouza.

„Musím říct, že její dceru lituji. Kvůli omezenému způsobu myšlení její matky a předsudkům, které má, nikdy nepozná jinou kulturu,“ dodává.

Omlouváme se všem slušným čtenářům za zrušení diskuse pod článkem. Někteří ji bohužel zneužívali k opakovaným výpadům, které už nešlo mazat jednotlivě. Děkujeme za pochopení, redakce iDNES.cz.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: Rasismus

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...