Hygienici budou pravděpodobně prověřovat další domácí chovy koz a ovcí v okolí Úštěku. "Budeme tam provádět šetření ve větším rozsahu, nejspíš to souvisí se starým ohniskem této nákazy," potvrdil případ ústecký krajský hygienik Josef Trmal.
Současný módní trend chovat tato zvířata a používat jejich produkty v naturální podobě představuje zdravotní riziko, pokud se teplem viry nezničí. K tomu je potřeba podle mluvčího Krajské veterinární stanice v Ústí nad Labem Petra Pilouse mléko udržovat alespoň dvě minuty při teplotě 73 stupňů Celsia.
Na ústecku v nedávné minulosti zaznamenali hygienici podobný případ. "Šlo o podhůří Krušných hor v okolí Chlumce. Tři příslušníci jedné rodiny se nakazili tak, že chodili pejskovi pro kozí mléko a upíjeli mu ho," vzpomíná Trmal.
Také uvedl, že k první větší epidemii došlo na území republiky v 50. letech minulého století, kdy byl nedostatek kravího mléka a to se doplňovalo kozím. Kvůli poruše na pasterizačním zařízení se pak mezi lidi dostalo infikované mléko, ze kterého se pak nakazili encefalitidou.
Právě okolí Úštěka, horského hřbetu Sedlo a Levína, je považováno za jednu z rizikových oblastí na severu Čech. Už dříve se zde vyskytovaly případy infikování po přisátí klíštěte na člověka. Totéž platí i o okolí Chlumce.
V těchto lokalitách byly letos už vzorky klíšťat odebrány a zaslány k testům do odborné laboratoře.
I když hygienici virus u chovu koz objevili, zvířatům nehrozí žádné další nebezpečí. "U nich to je celkem běžná záležitost, může se to projevit mírnou teplotou. Lze si to představit jako lehkou chřipku," popisuje Pilous.
"Pro zvíře to není nebezpečné, mají protilátky a za měsíc už to třeba ani nemá. V jedné z fází nemoci se virus ale přenese do mléka. Banální infekce pro zvířata pak po přenosu na člověka vyvolá nebezpečnou infekci," dodává.
U domácích zvířat se na encefalitidu žádné plošné testy nedělají. Veterináři ale prověřují, zda má majitel předepsané povolení k prodeji ze dvora a zda nechal provést zkoušky mléka.