Monika Srbecká ukazuje fotografii své matky Evy Kudějové.

Monika Srbecká ukazuje fotografii své matky Evy Kudějové. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Zemřela doma, pohřební služba ji pak odnesla jako odpadky

Zemře-li vám v Praze doma příbuzný, můžete vzít jed na to, že si pro něj přijede pohřební služba Helfi. Tu totiž jako jedinou volají lékaři pražské záchranky. Špatné zkušenosti s ní má například rodina Srbeckých. "Zazvonili dva chlápci, nosítka si nechali na chodbě a pro maminku přišli s plastikovým pytlem," popisuje dcera Monika Srbecká.

Lidé z Helfi k zesnulému dorazí nezřídka dřív než lékař záchranné služby, který má odvoz těla k pitvě teprve zajistit. Pitva má potvrdit příčiny úmrtí.

Reportér MF DNES obvolal bezmála všechny pražské pohřební služby a všude se dočkal téměř stejné odpovědi: Ještě se nestalo, aby nás lékař pražské záchranky volal k odvozu zesnulého.

Na to má v hlavním městě patent jen Helfi. Spolupráce je totiž výhodná pro obě strany. Pohřebnictví je dnes velký a dobře organizovaný kšeft.

Pohřební službu Helfi zavolala lékařka pražské záchranky automaticky i k Evě Kudějové, která zemřela v bytě své dcery Moniky Srbecké na pokročilé stadium rakoviny.

"Moc se nám to nezdálo, protože jsme si chtěli službu vybrat sami a zajistit pro maminku to nejlepší. Pak jsme nad tím mávli rukou a řekli si: alespoň je o starost míň," říká Monika Srbecká.

O pár minut později litovala, že si nechala Helfi vnutit. "Na to, co nám předvedli ti dva chlápci, jinak je nazvat ani nelze, jen tak nezapomenu. Maminku šoupli do plastikového pytle a pak se s ní jako s odpadem táhli na chodbu našeho činžáku, kde ji teprve položili na nosítka. Ani jsem samou zlobou nevnímala, jestli tam v tu chvíli neprocházel zrovna někdo ze sousedů."

"Nikdy nezapomenu na její tělo bezvládně prohnuté až k zemi, s nímž, i když nechtěně, udeřili při odchodu o postel. Vše hezké a pietní, co jsem s mámou v posledních dnech prožila, bylo rázem pryč," dodává rozčarovaně Srbecká.

Je za tím korupce? To nikdo nedokáže

Pokoření bylo natolik bolestné, že si Monika Srbecká stěžovala na posádku pohřebního vozu, ale i jednání lékařky.

Podle vedení záchranné služby však záleží vždy na posouzení konkrétního lékaře, kterou pohřební službu vybere k odvozu zemřelého na pitvu. To, že paní Kudějová na pitvu vůbec nemusela, protože ji lékaři propustili z nemocnice s dokumentací, podle níž měla naději žít sotva pár dnů, však nikdo neumí vysvětlit.

"Nelze automaticky předpokládat, že lékař, který objedná Helfi, se něčím provinil," namítá mluvčí záchranky Jiřina Ernestová.

"Obvodní lékař by tělo paní Kudějové na pitvu určitě neposlal. Příčina smrti byla víc než jasná," řekl odborník, s nímž MF DNES postup lékařky konzultovala.

I tento expert navíc potvrdil, že Helfi má v Praze na odvoz zesnulých z jejich domovů monopol a nikdo jiný nemá nárok. Dokonce ani Pohřební ústav hlavního města Prahy.

"Všem to už léta připadá nenormální. Ale zatím nikdo neprokázal, že lékaři pražské záchranky jsou s Helfi propojeni a objednávají si ji kvůli tomu, že z odvozu zesnulých berou provize," dodal jiný expert. Objednávání Helfi pražskou záchrankou připadá zvláštní i radnímu pro zdravotnictví Milanu Pešákovi:

"Jak mi to vyprávíte, tak to zní opravdu všelijak. Požádám náměstka primátora Rudolfa Blažka, který má záchranku na starosti, aby mi to vysvětlil." Blažek nebyl ve středu po celý den k zastižení a neodpovídal ani na SMS vzkazy.

Na ten naopak reagoval ředitel záchranky Zdeněk Schwarz: "Role Helfi se zbytečně přeceňuje."

Advokát Tomáš Pelikán, jenž napsal několik statí o nedostatcích českého pohřebnictví, je však na pochybách. "I já jsem slyšel o monopolu Helfi. Ale právně je to nepostihnutelné. Už kvůli riziku korupce by však lékaři měli pozůstalým dávat na výběr z několika pohřebních služeb, a ne jim vnucovat jedinou. Když navíc není odvoz k pitvě třeba – tak jako u paní Kudějové, nahrává to spekulacím o korupci. A to říkám hodně mírně," varuje Pelikán.

Zástupci firmy Helfi se vyjádřit nechtěli.

Obchod s mrtvými v Polsku

Aféra takzvaných "lovců kůží" otřásla loni celým Polskem. Lékaři lodžské lékařské pohotovosti podávali místním pohřebním ústavům informace o úmrtí pacientů. Jejich zaměstnanci pak kontaktovali pozůstalé a nabízeli jim své služby.

Dva záchranáři smrt nemocných dokonce urychlovali a jiní dva se minimálně ve čtrnácti případech ani nepokusili pacienty oživovat.

. Zrušená diskuse

Omlouváme se všem slušným čtenářům, že jsme museli zavřít diskusi u tohoto článku kvůli vulgárním a neuctivým komentářům některých diskutujících, které už nebylo možné mazat jednotlivě.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue