Pavel Kantorek na snímku v roce 2010

Pavel Kantorek na snímku v roce 2010 | foto: Profimedia.cz

Zemřel autor kreslených vtipů a přírodovědec Pavel Kantorek

  • 132
V 75 letech zemřel kreslíř a přírodovědec Pavel Kantorek. Server iDNES.cz o tom informoval jeho bratr Jan. Kantorek po roce 1968 žil v Torontu, kde působil na Ryersonově univerzitě. Vydal desítky knih s kreslenými vtipy, zejména se zvířecí a vědeckou tematikou.

Zpráva o úmrtí kreslíře se rozšířila po sociálních sítích na popud Kantorkovy známé Ilektry Almetidu. Informaci se dozvěděla jako první od kanadských úřadů a teprve posléze se podařilo kontaktovat nejbližší příbuzné. „Nevíme nic. Máme pouze zprávu, že je úmrtí potvrzeno,“ řekl iDNES.cz Jan Kantorek.

„Dostala jsem zprávu, že ho ve čtvrtek našla policie v jeho bytě. Informovali mě, protože věděli, že se známe, a požádali mě, abych kontaktovala příbuzné,“ řekla iDNES.cz Almetidu.

Pavel Kantorek se narodil v roce 1942 v Olomouci. Absolvoval gymnázium v Ostravě a posléze vystudoval fyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

Kantorek se už v 60. letech zapsal jako vynikající kreslíř a humorista. Jeho kresby v letech 1964 až 1968 pravidelně otiskoval Dikobraz a další humoristické časopisy. Za své postavičky schovával politické narážky a po jeho odchodu do emigrace u nás jeho kresby nesměly vycházet.

Jiný známý karikaturista Josef Kobra Kučera charakterizoval kresbu dnes už zesnulého autora v předmluvě ke knize Zvířátka Pavla Kantorka takto: „Je přímočarý, zachycuje absurdní situace s takovou samozřejmostí, že pochybujete spíše o realitě kolem sebe, než o surrealitě na obrázku.“

V Kanadě přispíval Kantorek do disidentských časopisů, novin a kreslil. Spolupracoval s Josefem Škvoreckým a jeho ženou Zdenou. Jeho karikatury vycházely také v USA, Švýcarsku, Německu nebo v Itálii. Občas hrál s českým souborem v divadle ve Vancouveru, uvádí se na webu České televize.

V Torontu si udělal doktorát z fyziky a přednášel o teorii elektromagnetických polí, relativity a kosmologii. Zabýval se holografií a systémem holografického záznamu, podílel se také na vývoji optických vláken.

06.srpna 2017 v 12:30, příspěvek archivován: 06.srpna 2017 v 13:07

S lítostí jsme přijali zprávu o úmrtí významného přírodovědce a také skvělého kreslíře pana Pavla Kantorka. Upřímnou soustrast nejbližším. https://t.co/ezJWSxiLi3


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video