František Oldřich Kinský

František Oldřich Kinský | foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Zemřel František Oldřich Kinský, který v Česku žádal miliardový majetek

  • 137
František Oldřich Kinský, který se u českých soudů po léta domáhal navrácení rodového majetku svých šlechtických předků v hodnotě 40 miliard korun, zemřel v Argentině. Letos by se dožil 73 let.

František Oldřich Kinský v Argentině pobýval s manželkou, která se zde léčila. Zatím není jasné, proč zemřel, podotkl Kinského advokát Jaroslav Čapek.

Kinský se snažil o navrácení majetků jeho rodu. U různých soudů podal více než 150 žalob. Domáhal se vrácení majetku v celkové hodnotě 40 miliard korun. Kinského rodiče o něj přišli po druhé světové válce, protože údajně kolaborovali s nacisty.

Zpět chtěl získat polnosti, lesy, rybníky či zámky v Česku. "Jednalo se například Palác Kinských v Praze nebo zámecké objekty v Heřmanově Městci, v Chocni nebo České Kamenici," vyjmenoval Čapek.

S majetkovými žalobami ani s ústavními stížnostmi potomek slavného rodu Kinských u českých soudů většinou neuspěl, loni na podzim se proto obrátil na evropské soudy.

Stížností jsou podle Čapka desítky. "Nyní budu muset všem těmto institucím oznámit tuto zásadní skutečnost. Bude se muset čekat na dědice," nastínil Jaroslav Čapek.

Advokát je přesvědčen, že Kinského syn se bude také snažit o navrácení majetku. "Už proto, že svému otci pomáhal během svého života ve snaze domoci se svých původních práv," uvedl Čapek. 

Kinský i jeho právník opakovaně tvrdili, že nemovitosti byly zabaveny neoprávněně, protože je nevlastnil Kinského otec, ale jeho v té době nezletilý syn František Oldřich.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video