Bývalý ministr financí Ivo Svoboda a jeho poradkyně Barbora Snopková u Vrchního...

Bývalý ministr financí Ivo Svoboda a jeho poradkyně Barbora Snopková u Vrchního soudu v Praze. (1. února 2005) | foto: Alžběta JungrováMAFRA

Zemřel exministr financí Svoboda. Prošel vězením za vytunelování Liberty

  • 144
Ve věku 68 let zemřel minulý týden bývalý ministr financí Ivo Svoboda. Informaci o jeho úmrtí potvrdila redakci iDNES.cz farářka Církve československé husitské v Roztokách Jarmila Kučerová. Svoboda byl coby první polistopadový ministr ve vězení, v letech 2005 - 2008 si odpykával trest za vytunelování společnosti Liberta.

Podle dostupných informací zemřel bývalý politik již 23. února. „Mohu vám pouze potvrdit, že zemřel minulý týden. Jeho rodina si nepřeje uvádět bližší informace,“ řekla farářka Kučerová.

Svoboda působil v letech 1998 a1999 jako ministr financí. Byl členem ČSSD a koncem 90. let se stal místopředsedou této strany.

Bývalý ministr byl stíhaný za vytunelování společnosti Liberta, škoda činila podle obžaloby 19 milionů korun (podrobnosti o vyšetřování kauzy Liberta najdete zde). Svoboda dostal pětiletý trest, v roce 2008 ho ale podmíněně propustili na svobodu (více zde). Spolu s ním byla odsouzená i jeho poradkyně Barbora Snopková. Oba působili ve vedení firmy ještě předtím, než se Svoboda stal ministrem.

Spolu s nimi byl obviněn i syn Snopkové Stanislav Kratochvíl. Později si vyslechl podmíněný trest.

Kvůli svému trestnímu stíhání musel Svoboda ve vládě skončit, v červenci 1999 ho na návrh premiéra Miloše Zemana odvolal prezident Václav Havel. Svobodu na jeho postu nahradil Pavel Mertlík.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue