Bývalý soudce Ústavního soudu Vladimír Klokočka

Bývalý soudce Ústavního soudu Vladimír Klokočka | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Zemřel bývalý ústavní soudce a chartista Vladimír Klokočka

  • 12
V osmdesáti letech zemřel bývalý ústavní soudce, signatář Charty 77 a významný právník Vladimír Klokočka. Informovala o tom místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová. Klokočka byl jako soudce zpravodaj autorem prvního nálezu českého Ústavního soudu, v němž zkoumal zákon o protiprávnosti komunistického režimu.

"Profesor Klokočka byl významným odborníkem na ústavní právo, především na ústavní instituce a procesy, a byl naším nejvýznamnějším znalcem v oboru srovnávacích ústavních systémů," uvedla Wagnerová.

VELKÝ ROZHOVOR
S PROFESOREM KLOKOČKOU ČTĚTE ZDE

Rozhovor o stavu české justice a politické i právní kultuře čtěte zde

Klokočka vystudoval práva na Karlově univerzitě, poté se věnoval akademické a pedagogické kariéře. Díky politickým změnám na jaře roku 1968 se stal poslancem České národní rady a děkanem brněnské právnické fakulty. V té tobě se zaměřil například na přípravu nového volebního zákona.

Za normalizace přišel o všechny veřejné funkce a musel odejít z univerzity. Pracoval v České státní pojišťovně a po podpisu Charty 77 byl propuštěn. Rozhodl se pro emigraci, poté působil například na mnichovské univerzitě. V roce 1990 se vrátil do vlasti.

U Ústavního soudu působil v letech 1993 až 2003. Jeho odborné názory podle Wagnerové usměrňovaly rozhodování soudu například ve volebních věcech a sporech o financování politických stran, položil také základy pojetí kompetenčních sporů.

Po roce 2003 se věnoval především publikační činnosti. Své názory dával stále najevo prostřednictvím rozhovorů a komentářů v médiích. Byl držitelem čestného doktorátu Masarykovy univerzity.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video