Antonín Maněna, šéf Havlovy ochranky

Antonín Maněna, šéf Havlovy ochranky | foto: ČTK

Zemřel Antonín Maněna, blízký přítel Václava Havla a šéf jeho ochranky

  • 18
V pátek zemřel ve věku 71 let Antonín Maněna, někdejší ředitel hradní policie a přítel bývalého prezidenta Václava Havla. Na webu o tom v sobotu informovala Knihovna Václava Havla.

„Byl nepřehlédnutelný, když bylo třeba, aby nepřehlédnutelný byl, a dokázal být stejně tak nenápadný, když se měl držet zpátky. Jeho největší předností i slabinou bylo bezprostřední a otevřené jednání s kýmkoli. A dobří kamarádi si toho vážili,“ uvedla k Maněnovu úmrtí Knihovna Václava Havla.

Maněna se přátelil s Havlem téměř 30 let a zhruba deset let u něj sloužil. V roce 2001 však Havel tehdy čtyřiapadesátiletého Maněnu propustil. Podle tehdejších informací Práva to bylo na přání jeho manželky Dagmar. Hradní policii po Maněnovi převzal tehdejší zástupce ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu František Snopek.

Server Novinky.cz připomněl, že s Havlem se Maněna seznámil přes knížky, které si se svou ženou Olgou půjčovali v Trutnově. Poprvé se prý setkali v roce 1974 a od té doby byli přáteli až do Havlova úmrtí na konci roku 2011. Maněna a jeho žena navíc manželům Havlovým pomáhali starat o jejich chalupu na Hrádečku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video