Brigádní generál Alexandr Beer

Brigádní generál Alexandr Beer | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Zemřel válečný hrdina Alexandr Beer, nositel Řádu Bílého lva

  • 112
Ve věku 98 let zemřel válečný veterán Alexandr Beer, bojovník za osvobození Československa na východní frontě. Na svém twitterovém účtu to oznámil ministr obrany Martin Stropnický. Beer byl nositelem Řádu Bílého lva a mnoha dalších vyznamenání.

„Ve věku 98 let nás dnes opustil generálporučík Alexandr Beer, veterán bojů na východní frontě a nositel Řádu Bílého lva. Čest jeho památce!“ uvedl Stropnický.

31.prosince 2015 v 14:14, příspěvek archivován: 31.prosince 2015 v 14:54

Ve věku 98 let nás dnes opustil generálporučík Alexandr Beer, veterán bojů na východní frontě a nositel Řádu Bílého lva. Čest jeho památce!

Beerově rodině kondoloval i premiér Bohuslav Sobotka. „S hlubokým zármutkem jsem se dozvěděl o úmrtí jednoho z českých hrdinů bojů na východní frontě generálporučíka Alexandra Beera a rád bych vyjádřil upřímnou soustrast jeho rodině a přátelům. Vždy jsem obdivoval jeho neutuchající životní energii a aktivní zájem o dění ve společnosti,“ uvedl v tiskovém prohlášení.

Beer v roce 1942 vstoupil do formující se československé jednotky v Buzuluku. Účastnil se bitvy u Sokolova, bojů o Kyjev, Bílou Cerekev, Karpatsko-dukelské operace a jako zástupce velitele tankového praporu se podílel na osvobození Ostravy a Prahy.

V bojích byl několikrát zraněn a za své hrdinství obdržel řadu vysokých vojenských vyznamenání. Aktivně působil v Československé obci legionářské, jejímž byl dlouholetým místopředsedou.

V roce 2012 mu prezident Václav Klaus propůjčil Řád Bílého lva za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost. (více čtěte zde). Letos v květnu prezident Miloš Zeman Beera povýšil do vyšší generálské hodnosti (více zde)

Beer na sebe upozornil při prezidentské kampani v roce 2013, kdy vyzval k odstoupení Karla Schwarzenberga. „Hrubě degradoval hrdinství českých vlastenců a vojáků,“ uvedl Beer, podle kterého tvořila „většina Němců v pohraničí pátou kolonu a hanebně se zachovala ke své vlasti - Československé republice.“ (více čtěte zde)

Reagoval na výrok Schwarzenberga, který v televizní debatě řekl, že Benešovy dekrety jsou neplatné (později uvedl „právně vyhaslé“) a řekl, že by prezident Edvard Beneš dnes skončil za podobný čin, jako byl odsun Němců, u soudu v Haagu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video