Lobbista Miroslav Šlouf při rozhovoru pro iDNES.cz (24. září 2013) | foto: Michal Růžička, MAFRA

„Zemanův“ Šlouf je zpět. Už ale nechce na Hrad, má hnutí Obroda

  • 61
Miroslav Šlouf se vrací. Muž, jenž byl nejbližším spolupracovníkem Miloše Zemana, když byl ještě premiérem, a pak stál u zrodu Sdružení přátel Miloše Zeman a následně i politické strany, která pomohla Zemana dostat na Hrad, jde do podzimních komunálních voleb s novým politickým hnutím Obroda. Je čestným předsedou.

Zemi je podle Šloufa nutné „vyvést z marasmu“, ve kterém se nachází. Právě jeho Obroda podle něj může pomoci republiku obnovit. Lobbista Šlouf se ve zlém rozešel se Stranou práv občanů Zemanovci, v jejíž pražské organizaci působil. Vliv na současného prezidenta získali místo Šloufa lidé jako Vratislav Mynář, který je nyní kancléřem na Hradě, a Martin Nejedlý, jenž je Zemanovým poradcem a místopředsedou Strany práv občanů.

„Nechci být předsedou vlády, prezidentem ani kancléřem na Hradě. Budu ale rád, když budu dotázán na názor. Pokud jde o Prahu, podařilo se nám sestavit celou kandidátku,“ řekl Šlouf při setkání s novináři v restauraci v centru Prahy nedaleko jeho kanceláře. Sám v podzimních volbách kandidovat nebude.

Se Zemanem jsem se neviděl, ani nepamatuju, říká Šlouf

Šlouf, jenž byl před listopade 1989 funkcionářem KSČ a SSM, zavzpomínal i na éru, kdy byl blízkým spolupracovníkem Miloše Zemana.

„Pomáhal jsem mu řešit takzvanou bamberskou aféru, kdy určití lidé nabízeli pomoc a bankovní garanci sociální demokracii. Ta banka ale vůbec neexistovala a kdyby přišlo jakékoli vedení ČSSD do jakékoli jiné banky, odešli by zatčení a bylo by pro sociální demokracii,“ zavzpomínal Šlouf na aféru z devadesátých let, kdy českošvýcarští podnikatelé nabízeli sociální demokracii za možnost ovlivnit pozice ve státní správě. „S panem Zemanem jsem mluvil naposledy před několika lety na sjezdu Strany práv občanů Zemanovci,“ řekl iDNES.cz Šlouf.

Předsedou jeho hnutí Obroda je Jiří Bejlovec, který studuje na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.„Zvolili jsme si motto Dobré zachováme, špatné změníme. Neříkáme, že je v České republice všechno špatně- Nechci, aby politické hnutí Obroda bylo takovou jednokvaškou, jen pro volby do obecních zastupitelstev. Chceme získat zkušenosti, abychom se za dva roky mohli účastnit voleb do krajů. Pilířem našeho programu je ochrana slabších, seniorů a dětí. V České republice není dostatečná infrastruktura školek a jeslí,“ uvedl Bejlovec.

Jako další priority hnutí zmínil podporu družstevnictví, dostavbu jaderné elektrárny Temelín, investice do infrastruktury, vzdělání a vlastenectví. V kampani nebude hnutí Obroda sázet na billboardy, protože podle Bejlovce už v současné době nefungují, ale na přímé komunikaci s občany. Hnutí bude kandidovat nejen v Praze, ale i na dalších místech zemi, například v Ústeckém nebo Jihočeském kraji.

Šlouf loni v lednu přiznal, že pomáhal Milošovi Zemanovi s prezidentskou kampaní:

26. ledna 2013


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue