V pražském kině Mat se 19. října uskutečnila tisková konference k dokumentárním...

V pražském kině Mat se 19. října uskutečnila tisková konference k dokumentárním filmům mapujících osudy dětí politických (komunistických) vězňů. Na snímku Jan Kavan. | foto: Petr Topič, MAFRA

Zemanův ministr Kavan schválil v roce 2000 prodej zbraní do Konga

  • 59
Ministr zahraničí Jan Kavan i jeho náměstek Hynek Kmoníček v roce 2000 schválili navzdory embargu prodej zbraní do Konga. Obchod dojednala firma Arms Moravia, kterou vlastnil Petr Bernatík. Jeho syn nyní vede Imex Group, které ve Vrběticích vybuchly dva sklady. Zbraně nakonec skončily v Zimbabwe, aby se předešlo mezinárodní aféře.

Vyplývá to z informací, které ve čtvrtek zveřejnil server Lidovky.cz. Klíčovou roli v obchodu sehrála česká diplomacie v čele s Kavanem a Kmoníčkem. Kavan dnes patří do neformálního kruhu poradců prezidenta Miloše Zemana, Kmoníček je ředitelem zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky.

Podle serveru se Bernatík v roce 2000 dohodl na prodeji tisíce protitankových vrhačů RPG 7, pěti stovek kulometů a šesti raketometů s hlavním nákupčím konžské armády Franceskem Olengou. V únoru téhož roku firma požádala o povolení k vývozu licenční správu Ministerstva průmyslu.

Správa dle zákona požádala o stanovisko Ministerstva vnitra, obrany a zahraničí. Kavan se podle Lidovek.cz rozhodl dát obchodu zelenou. Argumentaci pro souhlasné stanovisko mu připravoval Kmoníček.

Zimbabwe s Kongem úzce spolupracovalo

Bernatík však kvůli hrozbě mezinárodní aféry nakonec požádal o vývoz stejného počtu zbraní do Zimbabwe, která Kongu otevřeně pomáhala a na kterou se žádné embargo nevztahovalo.

„Dle rozhodnutí ministra necháme vyvézt uvedený materiál do Zimbabwe. Žádosti o Kongo byly staženy,“ cituje server z archivního dokumentu Ministerstva zahraničí. Na Zimbabwe se v tu dobu nevztahovalo žádné embargo. Všeobecně se ovšem vědělo, že s Kongem v té době úzce spolupracovalo. Jeho armáda otevřeně podporovala konžského prezidenta a zásobovala ho vojáky i zbraněmi.

V roce 2005 na dotaz médií Kmoníček tvrdil, že si takové šachy s licenční žádostí nedokáže představit. „Málokterá firma by byla tak neprofesionální, aby žádala o licenci na zemi pod embargem,“ napsal tehdy ve vyjádření.

Imex Group se od firmy Arms Moravia distancuje

Firmu Arms Moravia vlastnil Petr Bernatík. Jeho syn dnes vede společnost Imex Group, které letos explodovaly sklady ve Vrběticích.

Právník Radek Ondruš, který Imex Group zastupuje, zdůraznil, že tato společnost nemá s Arms Moravia nic společného. „Imex Group nikdy ani do Zimbabwe ani do Konga nevyvážel, ani o to nežádal,“ prohlásil Ondruš.

„Ty fámy se objevily v dané době, prověřovali to všichni, kdyby to byla pravda, tak by Arms Moravia v tom roce skončil. Ten obchod byl kontrolován zpětně a není mi známo, že by se to někdy prokázalo,“ dodal. Pokud by se podezření prokázalo, vznikl by podle něj minimálně diplomatický incident.

O vývozu zbraní do Konga v souvislosti s firmou Imex Group hovořil v neděli vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) v České televizi.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video