Miloš Zeman zahájil petiční akci za přímou volbu prezidenta, která mu má pomoci při cestě na Hrad.

Miloš Zeman zahájil petiční akci za přímou volbu prezidenta, která mu má pomoci při cestě na Hrad. | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Zemanovci rozjeli petiční akci za přímou volbu prezidenta a starostů

  • 44
Miloš Zeman a jeho spojenci začali sbírat podpisy pod petici, která má bývalému premiérovi a předsedovi ČSSD dát alespoň nějakou šanci při jeho snaze o zvolení na Hrad. Petiční akce má podpořit zavedení přímé volby prezidenta, ale i starostů, primátorů a hejtmanů.

Podpisy pod petici budou Zemanovci sbírat na internetových stránkách www.primavolba.eu a při kontaktní kampani od srpna do poloviny září v okresních městech i všech dalších, která mají alespoň 20 tisíc obyvatel.

"Vládní návrh, který počítá s přímou volbou dvoukolovou jako u Senátu, je rozumný," řekl Zeman, který se o funkci prezidenta neúspěšně ucházel v roce 2003. "Jen hlupák opakuje stejnou chybu," odmítl znovu expremiér účast při volbě prezidenta, pokud by ho vybírali poslanci a senátoři.

Stále nezapomněl na to, že do parlamentní volby šel jako favorit, ale v tajném hlasování ho nepodpořili ani poslanci ČSSD, když se na tom tehdy domluvili Vladimír Špidla se Stanislavem Grossem.

Jako jedna z prvních podepsala petici za přímou volbu Marie Vodičková z Fondu ohrožených dětí. "Myšlenka přímé volby je mi sympatická. Nejde jen o volbu prezidenta. Starostové jsou nejblíže lidem a řada z nich by přímou volbu starostů uvítala," míní Vodičková.

"Občané si zaslouží, aby jim byla dána možnost rozhodnout," uvedl filmový historik Pavel Taussig, který petiční akci také osobně podpořil.

Zeman odmítl, že by přímá volba starostů, kterou jeho strana také navrhuje, znamenala další náklady. "Starostou by se stal ten, kdo získá nejvíce preferenčních hlasů na nejúspěšnější kandidátce," řekl Zeman.

Kdyby se takto rozhodovalo volbě starostů, nikdy by se jimi nemohli stát "jančíci", prohlásil bývalý premiér. Narážel tak na bývalého starostu Prahy 5 Milana Jančíka z ODS, jehož jméno bylo spojeno s řadou komunálních skandálů a který se stal starostou, i když získal nejméně preferenčních hlasů v rámci kandidátky ODS.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video