Ivana Zemanová, manželka prezidenta Miloše Zemana

Ivana Zemanová, manželka prezidenta Miloše Zemana | foto: Herbert Slavík

Fond Zemanové přijal dar od firmy, jejíž vedení má podivné vazby na Rusko

  • 972
Nadační fond Ivany Zemanové přijal dar ve výši padesát tisíc korun od porcelánky Rudolf Kämpf, jejíž ředitel Petr Kovylin byl v minulosti označen Nejvyšším bezpečnostním úřadem za bezpečnostní riziko. Informuje o tom pondělní MF DNES. Kvůli stykům s Kovylinem přitom přišel v dubnu o prověrku šéf vojenské prezidentské kanceláře Rostislav Pilc.

Karlovarská porcelánka je podle MF DNES mezi dvanácti dárci, kteří se v roce 2015 složili na částku bezmála tři čtvrtě milionu korun, jež zamířila do kasy nadačního fondu první dámy. Společnost, v jejímž čele Kovylin stojí, má neprůhlednou strukturu - majitelé jsou registrováni na Britských Panenských ostrovech a není proto možné zjistit, kdo disponuje většinovým podílem.

„Dary, které nadace obdrží, jsou rozdělovány vybraným subjektům - ty buď nadaci oslovují s žádostí o příspěvky přímo, nebo se s žádostí o pomoc setká paní Ivana Zemanová během svých cest po krajích České republiky. Nadace dary vždy poskytuje na konkrétní účel,“ popsal fungování fondu hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Křišťálová Lupa 2016

Kvůli kontaktům s Kovylinem přitom přišel letos v dubnu o bezpečnostní prověrku šéf prezidentské vojenské kanceláře generál Rostislav Pilc. Nejvyšší bezpečnostní úřad tehdy uvedl, že za odebráním prověrky stojí vazby na „muže, který znamená bezpečnostní riziko“. Tím byl podle zjištění MF DNES právě Kovylin (psali jsme zde).

Oba muži se údajně seznámili v roce 2001. Tedy v době, kdy působili v Moskvě. Pilc v Rusku pracoval jako vojenský přidělenec a Kovylin coby učitel na základní škole při českém zastupitelském úřadu.

„Nadace neřeší otázky politického charakteru, klíčová je pro ni konkrétní pomoc ve prospěch dobré věci. To je její poslání,“ odmítl mluvčí Hradu komentovat pochybného dárce. Ivana Zemanová ani Petr Kovylin na dotazy MF DNES nereagovali.

Sama Zemanová na webových stránkách nadace přitom přiznává, že po nepříliš pozitivních zkušenostech z minulosti se dlouho zdráhala vlastní nadaci založit. Nakonec tak učinila a pomáhá dětem v ohrožení, seniorům či lidem v nouzi.

Největším dárcem nadace v roce 2015 se stala Nadace Synot senátora a majitele hazardního impéria Ivo Valenty, která fondu Zemanové věnovala čtvrt milionu korun.

„Finanční příspěvek jsme poskytli na základě řádné žádosti, kterou jsme obdrželi. Peníze byly poskytnuty na náklady spojené s léčebnou terapií TheraSuit pro handicapované děti zejména z denního stacionáře, trpící například dětskou mozkovou obrnou, a to k odstraňování těžkých pohybových poruch a k nácviku správného pohybového stereotypu,“ popsala účel daru mluvčí skupiny Synot Magda Pekařová.

Dary nadaci první dámy v roce 2015
Igor Šešták 750
Jan Bartošek 2 000
M-OBCHOD, s. r. o.5 000
STAP, a. s.30 000
MERTASTAV, s. r. o.35 000
Chropyňská strojírna50 000
Česko-slezská výrobní50 000
Rudolf Kämpf, s. r. o.50 000
AB CLIMA, s. r. o.50 000
E.ON ČR100 000
ELEKTROTRANS, a. s.100 000
Nadace SYNOT250 000
celkem722 750

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video