Zeman vzal do Asie zbrojaře, jemuž vybuchl sklad. Mluvčí viní Mynáře

  • 208
Na návštěvu asijských zemí s prezidentem Zemanem závěrem loňského roku letěl i Petr Bernatík, šéf zbrojovky Imex, které vybuchla munice ve Vrběticích. Prezident přitom dával od zbrojařů ruce pryč. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček uvedl, že seznam účastníků delegace podepsal kancléř Vratislav Mynář. Ten ale odpovědnost odmítl.

Na Bernatíkovu cestu do Kazachstánu a Tádžikistánu upozornily Lidové noviny (čtěte původní článek LN zde). List připomněl, že když se Zeman s podnikateli vrátil, vyjádřil vrbětickým obyvatelům solidaritu.

„Je zapotřebí razantně změnit licenční politiku, omezovat počet těchto firem, mít tvrdší podmínky pro udělení licence a konečně lépe kontrolovat dodržování těchto podmínek,“ prohlásil tehdy prezident republiky - krátce po výbuších ve Vrbětících a v náznaku, že někteří zbrojaři podmínky nemusí dodržovat.

Sám přitom měl v delegaci, kterou vozil vládním speciálem po Asii, Petra Bernatíka, ředitele zbrojovky Imex, která vlastnila munici vybuchlou ve Vrběticích.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček dává odpovědnost za schvalování seznamu zástupců firem účastnících se cesty prezidentovu kancléři Vratislavu Mynářovi. Rádiu Impuls řekl, že „většinou to bývá tak, že seznam schvaluje vedoucí Kanceláře prezidenta republiky“.

Mou úlohou je vzít seznam na vědomí, tvrdí Mynář

Na přímou otázku, zda to znamená Vratislava Mynáře, Ovčáček - z hlediska hradní hierarchie Mynářův přímý podřízený - odpověděl: „Ano. To znamená, že i pro pana prezidenta je to určité překvapení. Ale kde je ta odpovědnost, já bych to teď nechtěl hodnotit, protože ta věc je složitější. Protože jakýmsi gestorem je Svaz průmyslu a dopravy ČR.“

Mynář na dotaz iDNES.cz v textové zprávě uvedl ten samý argument, tedy že gestorem mise je svaz průmyslu. „Ten také dodává Kanceláři prezidenta republiky seznam podnikatelů. A právě Svaz průmyslu a dopravy ČR podnikatele oslovuje a vybírá,“ uvedl kancléř. Následně doplnil, že úlohou prezidentské kanceláře „v těchto případech je tyto předložené seznamy vzít na vědomí“. Obecně jsou podle něj kritériem aktivity a projekty firmy v dané zemi.

Svaz průmyslu ve čtvrtek večer v prohlášení uvedl, že společnost Imex Group delší dobu eviduje v databázi účastníků podnikatelských misí, ale není jeho členem. Svaz se podle svého mluvčího Milana Mostýna na finální podobě seznamu účastníků podílí s Kanceláří prezidenta republiky. „V době přípravy této cesty nám o spojení společnosti Imex Group s problémy v muničním skladu ve Vrběticích nebylo nic známo,“ uvedl Mostýn.

Je to už třetí případ v poslední době, kdy se Mynář ocitl pod určitým tlakem. Nejprve se ukázalo, že zdržel svou bezpečnostní prověrku, která má rozhodnout mimo jiné o tom, zda jeden z nejvýše postavených českých úředníků setrvá v úřadu kancléře (více zde). Pak za nápadně nízkou cenu koupil vilu v pražských Strašnicích. I k tomu vyšel z Hradu výstražný signál, když Ovčáček veřejně uvedl, že má Mynář ještě co vysvětlovat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue