Vyžeňte toho kameramana, nebo ho zabiju, hrozil Zeman ve Štrasburku

  • 1263
Prezident Miloš Zeman se opět pustil na veřejnosti do novinářů. Tentokrát v sídle Rady Evropy, kde jej popudila přítomnost kameramana natolik, že mu pohrozil smrtí. Již dříve se na něj snesla kritika, když s ruským prezidentem Vladimirem Putinem žertoval o likvidaci novinářů.

„Vyžeňte toho kameramana, nebo ho zabiju,“ zahrozil Zeman na adresu pracovníka České televize, když procházel foyer v sídle Rady Evropy ve Štrasburku za doprovodu několika osobních strážců.

Kameraman zrovna natáčel reportáž o prezidentově vystoupení před Parlamentním shromážděním a pořizoval záběry Zemana procházejícího kolem výstavy Václava Havla, která se tam právě konala. Záběry se tak objevily v pořadu Událostí, ale pouze bez zvuku.

Záznam i se zvukovou stopou, na níž je zřetelně slyšet Zemanova výhrůžka, pak Česká televize uveřejnila na Facebooku.

Ovčáček: Reakce prezidenta byla adekvátní

Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka byla reakce prezidenta zcela adekvátní, kameraman se prý totiž pletl do cesty hlavy státu.

„ČST Praha už dlouho lačně číhá, zda pan prezident, který má neuropatii, někde při chůzi neklopýtne,“ dodal Ovčáček.

Zeman se svým odporem vůči novinářům netají. V květnu letošního roku i přesto veřejnost překvapil jeho výrok při návštěvě Číny, kdy ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi řekl, že novináři by se měli likvidovat.

14.května 2017 v 08:46, příspěvek archivován: 11.října 2017 v 10:35

VIDEO: ?????: ? ????? ?????? ??????????? ??????????? ??????? ?????, ???? ?? ?????????????. ?????: ????????????? ?? ????, ????????? ????? https://t.co/BRI9hgr1vH

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Земан: А здесь другие журналисты? Журналистов слишком много, надо бы ликвидировать. Путин: Ликвидировать не надо, сократить можно https://t.co/BRI9hgr1vH

„Tady jsou další novináři? Novinářů je příliš moc, měli by se likvidovat,“ sdělil svému ruskému protějšku ve chvíli, kdy přišli mezi zástupce médií. Putin kontroval, že není nutné je likvidovat, ale stačí je pouze omezit.

Mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček následně vysvětloval, že se jednalo o vtipný bonmot, který ale novináři nepochopili.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video