Odmítl jsem vám jmenovat Brabence, vtipkoval Zeman na Sobotkovu adresu

  • 541
Když ta slova prezident Miloš Zeman říkal, zejména v očích šéfa Sněmovny Jana Hamáčka se objevilo zděšení. "Obdržel jsem dopis předsedy vlády obsahujícím návrhy na jednotlivé kandidáty. Ve třech případech jsem se rozhodl těmto návrhům nevyhovět," říkal právě nevzrušeným hlasem Zeman. Vzápětí se ukázalo, že se jen rozhodl vyplísnit Bohuslava Sobotku.

"Dovolte, abych vám ještě jednou blahopřál k vašemu jmenování," zahájil Zeman očekávanou větou svůj proslov poté, co noví ministři složili do jeho rukou ústavou předepsaný slib (více zde). Ale pak se do Sobotky nemilosrdně pustil.

Chyby v návrhu nominací na členy kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky

"Za prvé. Odmítl jsem jmenovat ministrem životního prostředí pana Brabence a místo toho jsem jmenoval pana Brabce," zahájil Zeman svou kritiku. Brabec je novým ministrem za hnutí ANO.

"Za druhé. Odmítl jsem jmenovat pana Martina Jurečku ministrem a místo toho jsem jmenoval ministrem pana Mariana Jurečku. Za třetí. Odmítl jsem jmenovat pana Jurečku ministrem zdravotnictví a místo toho jsem ho jmenoval ministrem zemědělství. Mít ve vládě dva ministry zdravotnictví je sice zajímavá idea, ale obávám se, že by vládě poněkud neprospěla," vypočítal Zeman hlavní chyby v dopise od předsedy vlády. Jurečka je jedním ze tří lidovců v nové vládě.

Chyby v dopisu Sobotky na Hrad

1. Marian Jurečka přejmenovaný na Martina
2. Jurečka navržen na ministra zdravotnictví stejně jako Svatopluk Němeček
3. Chybí tedy úplně návrh na ministra zemědělství
4. Richard Brabec přejmenovaný na Brabence
5. Marcel Chládek na školství. Ministerstvo se ale jmenuje školství, mládeže a tělovýchovy
6. Je uvedeno Michaela Marksová Tominová bez spojovníku mezi příjmeními. V dokladech má ale uvedeno jen Marksová

"Nechybělo moc a mohl jsem být ministrem zdravotnictví," napsal později na svůj facebookový profil Marian Jurečka a přidal smajlík. To se ale plete, kdyby vzal Zeman Sobotkův dopis doslova, musel by se na zdravotnictví hledat Jurečkův jmenovec Martin.

"Kromě toho jsem v citovaném dopisu zjistil tři další podstatné chyby, které by vedly k tomu, že by nebyl jmenován ministr školství a nebyla by jmenována ministryně práce a sociálních věcí," uvedl prezident.

"Milý pane premiére, šest chyb v jeden a půl stránkovém dokumentu je poměrně dost a ne zcela svědčí o profesionalitě, kterou bychom si všichni od této vlády přáli," ukončil svou kritiku.

"Je znám jako člověk, který si bonmot neodpustí," řekl Sobotka

Sobotka přímo v Trůnním sále, kde byla vláda jmenována, na tuto kritiku práce jeho lidí, kteří psali dopis na Hrad, nereagoval. Až později po prvním jednání nové vlády na Zemanovu adresu řekl: "Je znám jako člověk, který si bonmot nemůže odpustit v žádné situaci." Dopis podle něj vznikal na sekretariátu v Lidovém domě.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš premiéra politoval. "Nejdřív jsem se lekl a pak mi bylo pana premiéra líto," řekl Babiš. "Říkal jsem, kdo má toho černého Petra v deskách," komentoval incident na Hradě šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Události kolem jmenování vlády jsme sledovali on-line

Sobotka na Hradě slíbil prezidentovi, že jeho vláda se zasadí o schválení služebního zákona. Právě tím, že zákon projde ve Sněmovně prvním čtením, podmínil Zeman jmenování šéfa Babiše ministrem financí místo toho, aby mu přinesl čisté lustrační osvědčení. Zeman řekl, že nechtěl "vyhodit vládu do povětří", protože ANO by bez Babiše do vlády vůbec nešlo. Připomněl, že Česká republika je poslední země, která ještě účinný služební zákon nemá.

Podívejte se na první společné fotografování nového kabinetu:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video