Zeman nechá vládnout Babiše v demisi, kdyby mu byla vyslovena nedůvěra

  • 290
Premiér Andrej Babiš povede podle prezidenta Miloše Zemana Českou republiku až do voleb. „Kdyby vládě byla vyslovena nedůvěra, nechám ji dovládnout v demisi,“ řekl prezident Zeman v rozhovoru po Nedělní partii televizí Prima a CNN Prima News. O tom, že vyvolají hlasování o nedůvěře vládě, uvažují politici koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09).

Piráti a STAN říkají, že lepší by byl rozpuštění Sněmovny a dohoda na  předčasných volbách, když bude schválen nový volební zákon.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš a předseda STAN Vít Rakušan se totiž přiklánějí k tomu, že by politici neměli plně odevzdat moc do rukou prezidenta Zemana, aby rozhodoval, kdo bude vládnout při vyslovení nedůvěry Babišově vládě.

Nemusel bych rozpustit Sněmovnu, tvrdil Zeman. Ústava ČR říká ale opak

Zeman také v Partii tvrdil, že by nemusel rozpustit Sněmovnu, i kdyby pro to hlasovalo nejméně 120 poslanců. Navzdory znění ústavy. „Prezident republiky Poslaneckou sněmovnu rozpustí, navrhne-li mu to Poslanecká sněmovna usnesením, s nímž vyslovila souhlas třípětinová většina všech poslanců,“ uvádí Ústava České republiky v článku 35.

Co říká Ústava ČR

„Prezident republiky Poslaneckou sněmovnu rozpustí, navrhne-li mu to Poslanecká sněmovna usnesením, s nímž vyslovila souhlas třípětinová většina všech poslanců.“
(článek 35)

Šéf občanských demokratů Petr Fiala, předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová premiéra Babiše vyzvali, ať o důvěru požádá sám, když jeho menšinová vláda ztratila hlasy komunistů. Ti vypověděli dohodu o toleranci.

„Konkrétní kroky představíme v úterý na tiskové konferenci koalice SPOLU, včetně výsledku našeho jednání s dalšími stranami v Poslanecké sněmovně,“ uvedl v pátek Fiala.

Premiér Andrej Babiš odmítl výzvu koalice Spolu, aby sám se svou vládou znovu požádal Sněmovnu o důvěru.  Vládnout chce až do voleb. „Opozice ať už si počká na ten 8. říjen. Já myslím, že to je raz dva, za pět měsíců,“ komentoval Babiš počínání opozice.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video