Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ticho považuji za správné, píše mluvčí Hradu týden od hospitalizace prezidenta

  13:48aktualizováno  13:57
„Ticho považuji za správné, modlete se dál za pana prezidenta,“ napsal v neděli na svém Twitteru mluvčí Hradu. Týden poté, co prezidenta Miloše Zemana převezla sanitka z Lán na ARO pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). Nové informace o stavu a průběhu jeho léčby nesdělil. iDNES.cz přináší přehled zásadních výroků a dění kolem hospitalizace prezidenta za uplynulý týden.
Prezident Miloš Zeman opouští Ústřední vojenskou nemocnici. (22. září 2021)

Prezident Miloš Zeman opouští Ústřední vojenskou nemocnici. (22. září 2021) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Neděle 10. října

V neděli odjela ambulance s prezidentem Zemanem z lánského zámku kolem poledne. Stalo se tak krátce po odjezdu premiéra Andreje Babiše, který se předtím se Zemanem sešel na necelou hodinu dlouhém jednání. 

Prezident je stabilizovaný. V nemocnici může být týdny. Diagnóza je tajná

Podle Hradu byl prezident v posledních dvou týdnech nemocen, hlasoval kvůli tomu přímo v Lánech a na doporučení svého ošetřujícího lékaře a ředitele Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Miroslava Zavorala. Následně zrušil i nedělní účast v debatě CNN Prima News. 

Hospitalizován byl na klinice intenzivní medicíny ÚVN kvůli komplikacím provázející jeho chronické onemocnění. Přesnou diagnózu prezidenta Zavoral médiím nesdělil, neboť k tomu nemá jeho souhlas.

Pondělí 11. října

Zeman v nemocnici, Česko v limbu, všímají si zahraniční média

V pondělí mluvčí ÚVN Jitka Zinke uvedla, že stav prezidenta Zemana je stabilizovaný. Premiér Babiš ve stejný den potvrdil, že schůzka s prezidentem, která byla plánovaná na středu, se konat nebude. 

O hospitalizaci českého prezidenta se zajímala i světová média. Stanice CNN se jeho převozu do nemocnice věnovala rovnou na hlavní stránce.

Úterý 12. října

Prezident Zeman podle svého mluvčího Ovčáčka jmenoval předsedu brněnského krajského soudu Milana Čečotku. Mluvčí dále uvedl, že prezident komunikuje, sleduje politickou situaci a seznamuje se s nejnovějšími událostmi. V nemocnici ho navštívila rodina a kancléř Vratislav Mynář.

„K obědu měl dnes pan prezident meruňkové buchty, na zítřek (středu) si objednal vinnou klobásu s bramborovou kaší,“ řekl v úterý mluvčí Ovčáček.

Jiří Ovčáček a Vratislav Mynář

Po dvou dnech od schůzky premiéra a prezidenta Babiš promluvil o jejím obsahu. Novinářům řekl, že Zeman v neděli krátce před svým převozem do nemocnice hovořil o tom, že když nastane chvíle, osloví ho s pověřením k sestavení vlády.

Jaké má Zeman vyhlídky? Šéf Senátu Vystrčil požádá Mynáře o zprávu

Organizační výbor Senátu pověřil svého předsedu Miloše Vystrčila (ODS), aby požádal hradního kancléře Vratislava Mynáře o informace, jaké jsou prognózy vývoje zdravotního stavu prezidenta Zemana. Senátoři se obávají, že Zeman nyní není schopen vykonávat svůj úřad.

Středa 13. října

Předseda občanských demokratů a lídr koalice Spolu Petr Fiala požádal kancléře prezidenta Mynáře o schůzku s hlavou státu. Má se uskutečnit, Až bude hospitalizovaný Zeman mimo jednotku intenzivní péče. Podle Ovčáčka prezident se schůzkou souhlasí. 

Napadáte a znevažujete naši práci, ohradila se nemocnice, kde leží Zeman

Ve stejný den se ohradila ÚVN proti zpochybňování poskytované péče o prezidenta Zemana. „ÚVN nese zodpovědnost za svá vyjádření. Nemůže však nést zodpovědnost za vyjádření jiných subjektů ať již do médií, nebo na sociálních sítích,“ doplnila mluvčí nemocnice.

Čtvrtek 14. října

Dosluhující předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) řekl po schůzce s kancléřem Mynářem, že prezident Zeman svolá zasedání nové Sněmovny na pondělí 8. listopadu. Na stejný den potom Vondráček svolá také ustavující schůzi. Vondráček uvedl, že je o prezidentově zdravotním stavu informován, může ale jen obecně uvést, že se lepší.

Léčba prezidenta zabere čas, spekulace jsou neetické, řekla Zemanová

Manželka prezidenta Zemana Ivana řekla na briefingu, při kterém jí po boku stála dcera Kateřina, že Zeman podstupuje léčbu, která si vyžádá čas. Média požádala o trpělivost a potřebný čas, aby měl možnost nabrat síly. Podrobnosti neuvedla a spekulace o zdravotním stavu označila za minimálně neetické. Novináři neměli možnost pokládat dotazy. 

Ivana Zemanová, v doprovodu dcery Kateřiny, se vyjádřila ke zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana. (14. října 2021)

Předseda Sněmovny Vondráček prezidenta navštívil v ÚVN. Poté uvedl, že prezident Zeman je schopen vykonávat úřad hlavy státu a samotná hospitalizace není důvodem pro převod prezidentových pravomocí. Zeman v nemocnici podepsal rozhodnutí, kterým svolal stálé zasedání nové Sněmovny na pondělí 8. listopadu. Dokument Vondráčkovi podle něj osobně předal.

Mynář obešel lékaře, ÚVN se od návštěvy a výroků Vondráčka distancuje

Mluvčí ÚVN Zinke ve čtvrtek večer uvedla, že prezidentův kancléř Mynář přivedl Vondráčka k Zemanovi na jednotku intenzivní péče nečekaně a bez vědomí ošetřujícího lékaře. Nikdo ze zdravotnického personálu nebyl setkání přítomen. Nemocnice se také distancovala od Vondráčkových výroků o prezidentově zdravotním stavu. I podle slov Babiše byla návštěva chyba.

Pátek 15. října

Policie na twitteru uvedla, že ochránci neumožní přímý kontakt prezidenta Zemana s osobami, které předem neobdrží souhlas ošetřujícího lékaře s návštěvou.

Premiér Andrej Babiš řekl, že čtvrteční návštěva předsedy Sněmovny Vondráčka (ANO) u prezidenta Zemana byla chyba. Vondráček měl podle něj zohlednit, že situace kolem prezidentova zdraví je vyhrocená.

Bylo to včera, nejsem blázen, hájí Vondráček svou verzi návštěvy u Zemana

Vondráček v prohlášení uvedl, že prezidenta Zemana navštívil v ÚVN na jeho žádost zprostředkovanou kancléřem Mynářem. Byl přesvědčený o tom, že návštěva byla konzultovaná s nemocnicí i s ošetřujícím lékařem. Také uvedl, že ho ochranná služba po příjezdu ÚVN vyzvedla u vstupu a zavedla ho až do Zemanova pokoje s intenzivní péčí. Policie to na twitteru však popřela. Přímo na pokoj k Zemanovi ho přivedl kancléř Mynář.

Následně policie na Twitteru popřela, že by Vondráčka doprovodila do nemocničního pokoje prezidenta Zemana. Prezidenta navštívil v doprovodu kancléře Mynáře, který byl v té době již na místě.

Hrad dál mlčí, Vystrčil se ptá nemocnice. Mynář chce promluvit příští týden

Předseda Senátu Miloš Vystrčil vystoupil na tiskové konferenci kde řekl, že pokud se situace ohledně zdraví prezidenta Miloše Zemana nevyjasní do 8. listopadu, je odebrání pravomocí na základě aktivace ústavního článku 66 reálná možnost. Rovněž zdůraznil, že prezident není v dobrých rukou, pokud jde o jeho spolupracovníky.

Sobota 16. října

Nemocnice řeší žádost šéfa Senátu o stavu Zemana. Odpoví v nejbližších dnech

Mluvčí ÚVN Jitka Zinke informovala o tom, že nemocnice řeší žádost předsedy Senátu Miloše Vystrčila, zda je Zeman schopen zastávat úřad, se vší zodpovědností a naléhavostí. Odpověď by měl Vystrčil dostat v nejbližších dnech, dodala.

Na pražském Hradčanském náměstí se v podvečer konala akce s názvem Protest proti absurdnímu chování úředníků Kanceláře prezidenta republiky. Na místo přišlo podle organizátorky Edity Šramotové asi 500 lidí.

Protest před Pražským hradem proti chování úředníků Kanceláře prezidenta republiky v souvislosti s hospitalizací prezidenta Miloše Zemana. (16. října 2021)

Lidé přišli na místo s transparenty a nápisy „Hradní (z)rádci, táhněte do Moskvy“, někteří také skandovali „Přestaňte nám lhát!“ nebo „Hanba!“.

Lékař a poslanec ANO Julius Špičák v textové zprávě informoval Babiše, že jaterní onemocnění prezidenta není tak vážné, aby byla nutná transplantace jater. Uniklou SMS zprávu v sobotu zveřejnila Televize Seznam a informoval o ní server Seznam Zprávy.

Neděle 17. října

Ani týden po týdnu od hospitalizace neprolomil nikdo z Hradu mlčení o prezidentově zdravotním stavu. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na svém Twitteru napsal, že ticho považuje za správné. Poděkoval „politikům, kteří citlivě přistupují k panu prezidentovi, novinářům, kteří nebaží po senzaci. Omlouvám se, že neodpovídám na dotazy, ale ticho považuji za správné. Děkuji občanům, stále píšete tak krásné vzkazy,“ uzavřel příspěvek.

V areálu ÚVN byla v poledne druhá a výrazně komornější protestní akce. Názvem „Strom ÚVN, they can’t stop all of us“ chtěli organizátoři parodovat událost, která se odehrála v září 2019 v USA, kdy se sešly stovky lidí před areálem tajemstvím obestřené Oblasti 51. 

Před hlavním vjezdem do nemocnice nakonec protestovala asi desítka lidí proti chování úředníků kanceláře prezidenta v souvislosti s jeho zdravotním stavem. Protest byl klidný a trval necelou půlhodinu. 

„Sešli jsme se tady kvůli tomu, že chceme upozornit na to, že prezident republiky, který je ve špatném zdravotním stavu, je obklopen nedůvěryhodnými lidmi, kteří jeho stavu zneužívají ke svým pochybným cílům. Máme na mysli hlavně kancléře Vratislava Mynáře a poradce Martina Nejedlého. Není moc ústavních možností, jak situaci řešit, proto jsme zvolili tuto poklidnou formu protestu,“ řekl jeden z účastníků.

Nízká účast mohla být podle něj způsobena tím, že Facebook v noci smazal nejprve událost a poté i celou skupinu. „Bylo v ní asi 2 000 lidí. Ale tím, že nás tady bylo málo, mohla mít akce aspoň klidnější průběh. Nechtěli jsme rušit pacienty. Panu prezidentovi rozhodně nepřejeme nic špatného. Chceme, aby se brzy uzdravil a mohl vykonávat svou funkci,“ dodal.

V pořadu Partie Terezie Tománková na CNN Prima NEWS dosavadní místopředseda vlády a ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček odsoudil jednání předsedy Senátu Miloše Vystrčila. 

ANO uznává porážku. Budeme tvrdá, ale férová opozice, řekl Havlíček

„Musím vystoupit proti tomu, jakým způsobem dnes Senát vystupuje. Je to velmi nefér. Pan prezident je nemocný, to se může stát komukoliv. Diskuze o tom, jestli je či není schopen (vykonávat funkci, pozn. red.)...Vždyť se nic nezdržuje, máme pár dní po volbách. Nic se nezpožďuje ani o jediný den,“ řekl.

Petr Fiala a Vystrčilův kolega z ODS v neděli v Otázkách Václava Moravce kritizoval návštěvu Vondráčka v nemocnici. „Vůbec nechápu, proč pan Vondráček do nemocnice chodil, za nemocným člověkem na jednotku intenzivní péče. Máme čas, do 8. listopadu nejsou potřeba aktivní kroky pana prezidenta, Sněmovna by se 8. listopadu stejně sešla tak jako tak i bez této návštěvy. Do 8. listopadu musí být jasno, zda může prezident vykonávat své pravomoci, do té doby se tak moc neděje,“ řekl. 

Podle něj je potřeba po lidské stránce respektovat, že každý člověk má právo na to se léčit. „A poslední stránka, je strašné, co se tady děje,“ řekl o informování Hradu Fiala.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...