Sporný Peroutkův článek existuje, tvrdí Zeman. Dohledá ho

  • 280
Prezident Miloš Zeman je dál přesvědčen o tom, že uznávaný český novinář Ferdinand Peroutka skutečně "intelektuálně selhal" a byl fascinován nacismem, jak prezident dříve řekl v projevu. Zeman na tiskové konferenci v Ústeckém kraji slíbil, že článek, který to dokazuje, najde.

„Na vlastní oči jsem viděl článek Ferdinanda Peroutky, kde bylo napsáno ‚Hitler je přeci gentleman‘. Nevěřil jsem vlastním očím, ale chápu to jako úlet, kterého se dopustí každý z nás,“ zopakoval Zeman s tím, že jeho spolupracovníci teď pročítají všechna čísla časopisu Přítomnost a článek hledají.

V jakém roce měl článek vyjít, prezident přesně neví. „Já teď nevím, protože jsme začali v roce 1939, kdy se Peroutka vyjadřoval k německému antisemitismu, teď jsme v roce 1938, kdy se vyjadřoval o nutnosti nových vztahů s německou říší. Já sám se domnívám, že tento článek napsal někdy kolem roku 1936, ale to je moje domněnka,“ doplnil Zeman na tiskové konferenci.

Zeman nicméně zdůraznil, že Peroutku považuje s Karlem Havlíčkem Borovským za největší české žurnalisty, a svým poukazem na zmíněný článek chtěl jen upozornit, že i takové osobnosti jako Peroutka mohou být fascinovány ideologiemi typu nacismu.

Zeman na Peroutkovu adresu na konferenci Let My People Live! uvedl: „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem ‚Hitler je gentleman‘. Tentýž novinář po Mnichovské dohodě napsal: ‚Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky.‘ (...) Co vede k této fascinaci intelektuálů naprosto zrůdným učením?“ (kompletní přepis Zemanova projevu najdete zde).

Sdružení Ferdinanda Peroutky se však proti těmto slovům ohradilo s tím, že žádný takový Peroutkův článek nelze dohledat a že autorem článku s citací o andělech a vlcích je Jan Stránský, který ho napsal pod pseudonymem Petr Bílý. To potvrdil i Stránského syn Martin Jan Stránský.

Sdružení zaslalo na Hrad otevřený dopis a po prezidentovi požadovalo omluvu, ten to prostřednictvím svého mluvčího odmítl a Peroutkovo selhání označil za „neoddiskutovatelné“ (více čtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue