Zeman se musí Mackovi omluvit

Vrchní soud v Praze ve čtvrtek s konečnou platností rozhodl, že premiér Miloš Zeman se musí omluvit místopředsedovi ODS Miroslavu Mackovi za to, že ho před dvěma roky v pořadu TV Nova 7 čili sedm dní nazval velkým zlodějem a tunelářem. Macek se svou žalobou na ochranu osobnosti částečně uspěl i přesto, že předsedkyně senátu zdůraznila, že privatizace Knižního velkoobchodu, kvůli které Zeman Macka napadl, skutečně neproběhla úplně podle zákona.
Plný text omluvy, kterou musí Miloš Zeman nechat zveřejnit v TV Nova
Omluva Miroslavu Mackovi

Dne 26. 4. 1998 jsem v odvysílaném pořadu TV Nova 7 čili Sedm dní označil v souvislosti s privatizací Knižního velkoobchodu jako konkrétní příklad velkého zloděje unikajícího trestu a tuneláře Miroslava Macka.
Za tyto výroky, neoprávněně se dotýkající jeho cti a vážnosti, se mu omlouvám.
                     Miloš Zeman.


"To ale není důvod pro závěry, ke kterým žalovaný dospěl. Ty totiž nebyly nikdy oficiálně prokázány, pan Macek nebyl v této kauze nikdy obviněn a tak jej nelze nazvat tunelářem," uvedla soudkyně.


Odvolací soud také Mackově žalobě vyhověl jen zčásti: úplně zamítl finanční odškodnění ve výši sto tisíc korun, jež Macek na začátku sporu požadoval a nařídil, že Zeman musí text několikařádkové omluvy zveřejnit (formou placené reklamy) pouze v televizi Nova, nikoli na prvních stranách deníků MF DNES, Právo a Lidové noviny, jak rozhodl prvoinstanční městský soud.


"Žalovaný novinám žádný rozhovor neposkytl a neudělal nic pro to, aby pak jeho výrok citovaly," zdůvodnila soudkyně.


Macek vycházel ze soudní síně spokojen, nerozházela jej ani kritická slova na adresu privatizace Knižního velkoobchodu, která soudkyně několikrát zopakovala. "Ona byla opravdu zpackaná a nepovedená," řekl Macek.


I Josef Lžičař, který ve sporu zastupoval premiéra, který se pro pracovní zaneprázdnění omluvil, se usmíval. "Je to správné rozhodnutí. O něčí vině může rozhodnout pouze soud a tak ani můj klient neměl právo označit pana Macka za zloděje".


Právník však nedokázal odpovědět na to, zda Zeman bude rozhodnutí soudu respektovat a skutečně se omluví. Zatím se totiž Zeman, i když kvůli své prostořekosti prohrává soud za soudem, nikomu neomluvil. "Já jsem s ním ještě nehovořil a dopředu jsme to neprobírali. Jako právník ctím rozhodnutí soudu, pan Zeman je ale svobodný člověk," prohlásil Lžičař.


Přestože čtvrteční verdikt je konečný a nelze se proti němu odvolat, není zatím jasné, kdy Zemanova omluva v televizi zazní. Soud totiž stanovil termín: první následující "Sedmička" po nabytí právní moci rozsudku. Rozsudek je pravomocný ten den, kdy je doručen právnímu zástupci. Josef Lžičař to odhadl na tři až čtyři týdny.


Rozhodující ale bude, zda v reklamním bloku, který bude pořadu předcházet bude místo. "Odhaduju to tak na půlminutový šot. Třeba tuto neděli ale už je plno, příští to trochu koliduje s mistrovstvím světa v hokeji, pak je docela volno. Cenu bychom panu Zemanovi stanovili podle normálního ceníku, takže by ho to přišlo zhruba na 110 tisíc, pokud bychom čekali vyšší sledovanost, cena by stoupla, ale tak maximálně o deset dvacet tisíc," uvedl Pavel Ťahan, ředitel firmy MAG Media, která pro TV Nova zajišťuje prodej reklamy. K ceně za odvysílání omluvy bude muset Miloš Zeman přičíst ještě náklady na výroby šotu. Jeho podobu soud nijak nevymezil, není tedy například nutné, aby text četl přímo žalovaný.

KAUZA PRIVATIZACE KNIŽNÍHO VELKOOBCHODU


31. ledna 1992: podán privatizační projekt na bývalý Knižní velkoobchod
17. června 1992: schválena privatizace prostřednictvím přímého prodeje společnosti s ručením omezeným Telegraf.
11. září 1992: Knižní velkoobchod odprodán Telegrafu cca za 23 miliónu korun, později prodán dál za cca 90 milionů
21. ledna 1993: zahájeno trestní stíhání privatizace s.p.Knižní velkoobchod Praha. Trestní stíhání bylo zahajováno ve věci, z trestného činu tedy nebyla obviněna žádná konkrétní osoba.
14. dubna 1993: vyšetřovatel obvinil spolumajitele firmy Telegraf Praha (dříve Telegraf) Jindřicha Menzela a zmocněnce jejich firmy, právníka Pavla Krýla z trestných činů poškozování závazných pravidel hospodářského styku a porušování cizích práv
20. září 1993: trestní stíhání ve věci privatizace Knižního velkoobchodu firmou Telegraf Praha bylo definitivně zastaveno


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue