Vláda premiéra Jiřího Rusnoka při jednání Poslanecké sněmovny. (17. července

Vláda premiéra Jiřího Rusnoka při jednání Poslanecké sněmovny. (17. července 2013) | foto: Petr Topič, MAFRA

KOMENTÁŘ: Výroky politiků jako papiňák plný negativní energie

  • 6
Ústavní zvyklosti jsou podle prezidenta Miloše Zemana idiotské. On sám je naopak podle kritiků gosudar, samovládce z carského Ruska, který se ale zároveň chová jako nacisté v roce 1933 nebo komunisté v únoru 1948. Žádný Žid nemůže být podle poslance již skoro nikoho nezajímajících Věcí veřejných Michala Babáka horším ministrem financí než Miroslav Kalousek. Nepřipadá vám to taky celé nějaké ujeté, přestřelené a tak trochu idiotské?

Po slovech, která použil na adresu Jana Fischera, by se Babák nemohl divit, kdyby ho chtěl někdo znovu poslat k zubaři pro nové zuby. Jedna věc jsou výhrady k tomu, jak Fischer sprovodil ze světa dluhy z prezidentské kampaně, druhou chucpe slova, jež Babák zvolil v narážce na židovský původ ministra financí. Jako by se poslanec VV chtěl hrdě přihlásit k platnosti staršího Kalouskova vtípku z éry nekonečných koaličních jednání ODS, TOP 09 a VV – nejslabší, máte Babáka.

Poslanecká sněmovna se dnes téměř jistě nerozpustí, a minimálně do hlasování o důvěře Rusnokově vládě tak bude platit vůle prezidentova. Využil práva, které mu dává Ústava České republiky, a dosavadní neschopnosti stran domluvit se na jiném řešení. Tedy na rozpuštění Sněmovny, která již dávno svým složením neodpovídá vůli voličů, a případně i na změnách ústavy, které by prezidenta skutečně odkázaly do role pouhého kladeče věnců.

Pokud politici TOP 09 veškerou svou energii vybíjejí ve vyjádřeních, jimiž ze Zemana dělají nového cara, Hitlera či Gottwalda, místo toho, aby prezidentův pokus o "jeho" vládu zhatili hned v první chvíli rozpuštěním Sněmovny, je to i jejich vina, že pomáhají Zemanovi překreslovat ústavní zvyklosti v neprospěch politických stran.

Zatím nejdrsnějším letním příspěvkem do politického papiňáku přeplněného negativními emocemi byla neprávem trochu opomíjená úvaha Tomia Okamury o Romech. Už jako zvolený senátor oprášil svůj starší nápad, že by měli usilovat o vlastní stát. "A proto by také Česká republika měla demokraticky podpořit jejich vystěhovalectví například do země, odkud pocházejí jejich prapředci, tedy nejlépe do některého ze států Indie," napsal Okamura v textu pro Parlamentní listy. Napsal to muž, který byl v jednu chvíli možným černým koněm prezidentské volby.

Miloš Zeman skládá prezidentský slib na Pražském hradě 8. března 2013

Stál jsem v březnu ve Vladislavském sále na Pražském hradě při inauguraci nového prezidenta Zemana a stejně jako ostatní pečlivě poslouchal jeho projev, v němž mluvil i o tom, že prezident musí bojovat proti ostrovům negativní deviace.

Vedle kmotrovských mafií a podstatné části médií, jimž vyčetl manipulaci veřejným míněním, jmenoval neonacistické bojůvky v ulicích českých měst. Znovu o tom mluvil ještě jednou, na pietním aktu v Lidicích. Tam se pozastavil i nad heslem Čechy Čechům, v jehož pozadí vidí nacistický slogan Juden raus.

Zeman občas říká, že je třeba umět rozlišovat věci důležité a méně důležité. Pokud část své energie soustředí více tímto směrem, má šanci získat v tomto bodě podporu i mezi svými kritiky v demokratických stranách. Trochu idiotské spory demokratických politiků jen nahrávají těm, kdo se snaží strhnout pozornost nabídkou nových konečných řešení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video