Karel Schwarzenberg (vlevo) a prezident Miloš Zeman při setkání na zámku v Lánech. (17. srpna 2022). Oba muži proti sobě stáli ve 2. kole prezidentské volby v roce 2013. | foto: Twitter: Jiří Ovčáček

Zeman v Lánech přijal Schwarzenberga, s nímž bojoval o Hrad před 10 lety

  • 113
Prezident republiky Miloš Zeman se na zámku v Lánech ve středu setkal s bývalým předsedou hnutí TOP 09 a prezidentským kandidátem roku 2013 Karlem Schwarzenbergem. Informoval o tom prezidentův mluvčí Ovčáček na Twitteru. Schwarzenberg se se Zemanem utkal v druhém kole volby o prezidentský mandát, ve kterém nakonec zvítězil Zeman.

Prezidentův mluvčí na Twitteru informoval o schůzce Zemana se Schwarzenbergem bez větších podrobností. Pravděpodobně šlo o přátelskou schůzku během středečního slunného odpoledne na zámku v Lánech, na kterém aktuálně Zeman tráví většinu svého času.

Podle Schwarzenberga přišlo podobné pozvání na oběd do Lán poprvé. Schůzku označil za příjemné sousedské setkání, politiku neřešili. „Bylo to příjemné sousedské setkání s kultivovanou konverzací o dějinách, vývoji v posledních letech a podobně. Žádné politické a jiné otázky jsme neřešili,“ sdělil prostřednictvím Filipa Štědrého ze své kanceláře.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že šlo o přátelské setkání spojené s obědem. „Pan prezident velmi rád pozval Karla Schwarzenberga do Lán, aby spolu debatovali o současném dění. Určitou neformálnost schůzky podtrhuje krásné prostředí zámeckého parku,“ uvedl.

V pondělí Zeman se svou manželkou Ivanou v Lánech hostili bývalého prezidenta Václava Klause s chotí Livií.

Barokní zámeček v obci Lány uprostřed křivoklátských lesů nedaleko Prahy je již přes sto let oficiálním letním sídlem prezidentů, a proto je veřejnosti nepřístupný.

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg se utkali před téměř deseti lety během historicky první přímé volby prezidenta. Oba muži díky volebním hlasům veřejnosti postoupili do druhého kola o prezidentský mandát, který nakonec získal s 54,8 procenty a rozdílem téměř půl milionu hlasů Miloš Zeman.

Schwarzenbergovi se Zemana během druhého kola podařilo porazit jen v několika málo okrescích, a to zejména v Praze, periferiích Prahy spadajících pod Středočeský kraj, v Českých Budějovicích, Brně, Plzni, Náchodě a na Liberecku.

Volební účast během prvního kola prezidentské volby roku 2013 dosáhla na 61,31 procent, zatímco v druhém kole 59,11 procent.

Miloš Zeman se o prezidentský mandát znovu ucházel i v roce 2018. Opět postoupil do druhého kola a tentokrát s převahou „pouze“ sto padesát tisíc hlasů zvítězil nad bývalým předsedou Akademie věd Jiřím Drahošem.

Šanci na Hrad mají jen tři. Karel Schwarzenberg o kandidátech i osudu TOP 09

Již druhé prezidentské období Miloše Zemana končí počátkem roku 2023. První kolo prezidentských voleb se uskuteční 13. a 14. ledna. Kandidáti mají momentálně stále čas pro sbírání podpisů občanů, senátorů či poslanců, které jsou pro kandidaturu nutné. Mezi nejžhavější dvojku kandidátů dle výzkumů patří bývalý vojenský generál Petr Pavel a expremiér a podnikatel Andrej Babiš, který však oznámení kandidatury, dle svých slov, stále zvažuje.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video