Prezident Miloš Zeman při návštěvě Milhostova(21. března 2019)

Prezident Miloš Zeman při návštěvě Milhostova(21. března 2019) | foto: Martin Stolař, MAFRA

Vinu Rafaje ani Faltýnka dosud nedokázali, řekl Zeman. Nevěří Ištvanovi

  • 597
Miloš Zeman se svěřil, že nehodlá odvolat šéfa Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petra Rafaje kvůli údajnému ovlivňování veřejných zakázek. Mimo jiné ho k tomu vede nedůvěra k šéfovi Vrchního státního zastupitelství Ivo Ištvanovi. O aktuální kauze a dalších tématech prezident mluvil v rozhovoru pro MF DNES.

Po neúspěšné kandidatuře Aleše Gerlocha na ústavního soudce v Senátu jste prohlásil, že by vám senátoři neschválili ani Ježíše Krista. Má tedy smysl, abyste senátorům vůbec nabízel dalšího kandidáta? A pokud ano, koho tam pošlete na „popravu“ tentokrát?
Nu, tak aniž bych chtěl Senát zesměšňovat, tak když dostanou kandidáty, o nichž nikdo nemůže tvrdit, že jsou se mnou v jakémkoli odborném nebo lidském spojení, bude pro ně trochu těžší tyto kandidáty odmítnout. Za druhé víte, že jsem zastáncem nepotřebnosti Senátu, a přiznám se, že hlasování o panu profesoru Gerlochovi mě přetočilo do názoru o škodlivosti Senátu. Ale na druhé straně o tom budu muset přesvědčovat i další politiky. Nu, a myslím si, že když budu předkládat nejrůznější kandidáty, tak v takovém případě se třeba ti politici nechají přesvědčit.

Máte nějaké konkrétní nové jméno do Ústavního soudu?
Mám dokonce dvě jména, ale nechte mě přemýšlet, zase tak úplně rychle to nebude. Ale zase nebudu trucovat, protože jak víte, dva soudci – Jan Sváček a Miloslav Výborný – mi neprošli, ale zbytek prošel. Vážím si stanoviska ústavně – právního výboru Senátu, protože tam převážil odborný pohled. U zbytku senátorů – až na kluby ANO a ČSSD – převážil pomstychtivý neodborný pohled.

Policie a žalobci pod vedením Iva Ištvana udělali veliký zátah v souvislosti se zakázkami v Brně a také s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Šéf ÚOHS Petr Rafaj je v jejich hledáčku proto, že mohl pomáhat ovlivňovat tendr na mýto. Od té doby se objevily i další spekulace, co vše mohl Rafaj a jeho podřízení ovlivňovat, jsou tam velké zakázky. K jeho odchodu vyzývá opozice a nově i šéf KSČM Vojtěch Filip. Premiér Andrej Babiš k tomu mlčí. Odvolal byste Petra Rafaje, pokud by vám to premiér navrhl?
Velmi pravděpodobně ne. Protože bych musel mít v ruce pravomocný rozsudek a ten samozřejmě nemám. Sám jste zmínil pana Ištvana (šéf Vrchního státního zastupitelství v Olomouci – pozn. red.). Ač mlád, jistě si vzpomenete, jak jsem tehdy uvěřil panu Ištvanovi – dokonce jsem ho přijal, abych mu vyjádřil podporu a podpořil ho i v Poslanecké sněmovně – když na tiskové konferenci oznámil, jak je na stopě obrovské chobotnice, která prorůstá ekonomickými i politickými strukturami. No, a byly z toho nezdaněné kabelky Jany Nagyové. Takže moje razantní odpověď zní: Nevěřím na základě této zkušenosti panu Ištvanovi, nevěřím tomu, co tady teď rozpoutává a pokud mám reagovat, tak jedině na základě pravomocného soudního rozhodnutí.

Razie v Kapschi, Brně a u Faltýnka. Má jít o korupci kvůli zakázce na mýtné

Vojtěch Filip hrozí, že pokud se vláda nebude zabývat Rafajem, nemusí ji komunisti nadále podporovat. A jistě víte, jaká je matematika ve Sněmovně.
Podívejte se, já si myslím, že Vojtěch Filip je rozumný. A že pan Rafaj a jeho pozice není důvodem podpory nebo nepodpory vládě. To musí být daleko důležitější věci, než toto.

Každopádně ÚOHS nejprve vydal naprosto jednoznačné stanovisko, kterým po vítězství CzechToll a SkyToll smetl tendr na mýto kvůli procedurálním pochybením ze stolu. O pár měsíců později ten samý ÚOHS otočil o sto osmdesát stupňů, své původní rozhodnutí popřel a tendr posvětil. V politických kuloárech se říká, že jste k tomuto obratu přispěl osobním jednáním s Rafajem i vy. Prý jste mu dokonce slíbil velvyslanecký post, až skončí v čele antimonopolního úřadu. Bylo to tak?
Ježíšmarjá, který idiot vám toto řekl? Takže za prvé jsem panu Rafajovi nesliboval žádný velvyslanecký post, proč bych to proboha dělal? Za druhé, nepřesvědčoval jsem ho ani pro jednu, ani pro druhou variantu. To znamená ani pro Kapsch, ani pro SkyToll. Ale bez mučení se vám přiznám, když se sám ke mně objednal, že na základě stanoviska všech mých poradců – ať je to prezident Hospodářské komory Dlouhý, předseda Svazu měst a obcí Lukl nebo prezident Svazu průmyslu a dopravy Hanák a další – jsem proti tomu, aby byly zpoplatněny silnice první třídy, to je těch 900 kilometrů. A že to pokládám za naprostý nesmysl. Tento názor jsem mu řekl – opakuji, že jsem se opíral o názor svých expertů – a na tom trvám. Beru s potěšením na vědomí, že nakonec k tomu zpoplatnění de facto nedojde. Nu a myslím si, že ani v té první verzi to nemělo být.

Podle všeho to vypadá, že proti tomu, aby zakázku na výběr mýta získala firma Petra Kellnera, lobboval první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Vyplývá to z policejních dokumentů, které zveřejnilo Právo. Je podle vás takový lobbing legitimní, nebo by kvůli tomu měl Faltýnek odejít z politiky, jak žádá opozice?

Pan Faltýnek by se dopustil hrubé chyby, kdyby nebyl přesvědčen o správnosti určitého řešení – ať už jakéhokoli – a nevyjádřil tento svůj názor. Lobbing, který by byl korupční, by byl ten, kdyby panu Rafajovi nabízel – obrazně řečeno – obálku. Ale žádná taková korupce se, pokud vím, neprokázala.

Z toho, co se zatím z uniklých policejních dokumentů ví, se Faltýnek ve dvou brněnských hotelích nejprve potkal se šéfem Kapsch Karlem Feixem a o hodinu později se šéfem ÚOHS Petrem Rafajem. Podle všeho lobboval za zájmy Kapsche. To u vás nevyvolává otazníky?
Vůbec ne. Já být jím, tak se nesetkávám v hotelích, ale v normálním prostředí. V jeho případě tedy v prostorách Poslanecké sněmovny, kde to může být snadněji kontrolováno. Vy dobře víte, že já sám všechna svá setkání publikuji formou tiskových zpráv. Setkal jsem se i s panem Feixem, i s panem Kapschem. Musím dodat, že to bylo před pěti lety, kdy se jednalo o prodloužení smlouvy s Kapschem. Oni požádali o přijetí a já jim jako vždy vyhověl, protože myslím, že lidem se má vyhovět, pokud požádají o přijetí. Takže to je vše.

To znamená, že i Faltýnka hodláte stejně jako Rafaje hodnotit až na základě případného soudního rozhodnutí?
No, tak pan Faltýnek už si užil svoje v souvislosti s trestním stíháním, jehož byl poměrně nedávno zbaven.

Když už jsme u těch odchodů. Václav Klaus mladší byl před pár dny vyloučen z ODS. Co jste říkal argumentům, které k tomu výkonnou radu občanských demokratů v čele s předsedou Petrem Fialou vedly?
Můj názor je velice tvrdý, zase mě řada lidí nebude mít ráda, ale na to jsem za třicet let v politice zvyklý. Občanská demokratická strana se zbavila jediné skutečné osobnosti, kterou měla ve svých řadách. A to říkám jako člověk, který v řadě případů s Václavem Klausem mladším nesouhlasí. Například s odchodem z Afghánistánu, anebo s jeho větou: vystupme z Evropské unie, i když o třetinu zchudneme. Ale vážím si jeho názorů, intelektu a toho, co v životě dokázal. A v neposlední řadě si vážím i toho, že na rozdíl od jiných politiků ODS dokázal připoutat voliče a získat jejich přízeň.

Klause vyloučili z ODS, zaniklo mu i členství v poslaneckém klubu

Na druhé straně je to opravdu solitér, často hrál pouze sám na sebe a rozhodně nebyl týmovým hráčem. Vy tyto argumenty neberete?
Absolutně ne. Každý dobrý politik, nebo vynikající politik, je solitér. Winston Churchill byl solitér, Charles de Gaulle byl solitér, všichni významní politici byli solitéři. Ti, kterým se říká takzvaní týmoví hráči, to je pouze zdvořilé označení pro méně zdvořilé termíny nosiči vody, nebo lepiči plakátů.

Vašeho letitého souputníka Václava Klause staršího krok ODS rozzuřil a vytáhl do boje. Kdyby prý jeho syna vyloučili o tři týdny dříve, sestavil by s ním kandidátku do evropských voleb. Exprezident Klaus také nevyloučil, že se do tuzemské politiky vrátí jinak. Na jaké pozici ho vidíte vy? A myslíte, že by měl ještě vůbec šanci?
Každý má takovou šanci, jakou mu dají voliči a nikdo jiný než voliči. Právě proto říkám: Vezměte si preferenční hlasy Václava Klause mladšího a porovnejte je s preferenčními hlasy jiných politiků ODS.

Ptali jsme se na to, zda by podle vás měl Václav Klaus starší ještě nějak významně promluvit do české politiky.
Já si myslím, že u určitých segmentů populace asi ano.

Celá věc okolo Klause mladšího alespoň zvedla povědomí o nadcházejících volbách do Evropského parlamentu. Jak u nás podle vás dopadnou?
No, tak vyjdu-li z předpokladu, že bude volební účast pořád okolo dvaceti procent, tak při takové volební účasti vyhrávají strany, které mají silnější hardcore (pevné jádro – pozn. red.) voličů. Teď je otázkou, kdo má silnější hardcore. Já si myslím, že to určitě nebudou mít Piráti. Takže například velkohubé sliby o dvaceti procentech se u Pirátů velmi pravděpodobně ani zdaleka nenaplní. Mohou trochu překvapit komunisté, protože ti mají hardcore. U všech ostatních je ta situace otevřená.

Možná větším tématem, než o čem jsme dosud mluvili, jsou debaty o rodičovském příspěvku. Nejprve se ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD přela s ministryní financí Alenou Schillerovou z ANO o to, která z nich slíbila, že se o 80 tisíc korun vyšší příspěvek bude vztahovat na všechny, kdo ho budou v roce 2020 pobírat. Pak si vyčítaly, že to tvrdila ta druhá, zatímco příspěvek má být jen pro rodiče dětí narozených po 1. lednu 2020. Po velké kritice veřejnosti se teď zase hádají, která z nich najde peníze pro to, aby vláda přidala všem. Jak by se podle vás mělo rozhodné datum stanovit?
Tak za prvé platí elementární princip, že žádný zákon nebo jiné ustanovení nemůže být retroaktivní. Z toho logicky vyplývá, že to může být pouze pro nově narozené děti. Bod číslo dvě: Andrej Babiš naprosto jasně řekl, že by paní ministryně Maláčová měla ve svém rozpočtu – který je největší ze všech ministerských rozpočtů – najít potřebné zdroje. Ale totéž samozřejmě platí i o všech ostatních ministrech.

Pokud by to mělo platit pouze pro rodiče dětí narozených po 1. lednu 2020, bylo by to spravedlivé pro ostatní rodiče, kteří budou pobírat nižší příspěvky jen proto, že se jim dítě narodilo třeba o měsíc dříve? Navíc, když jim Maláčová slibovala?
Já jsem nic neslíbil. Pouze vám cituji starořímskou zásadu, že nic nemůže být retroaktivní. To znamená, že když zavádím zvýšení rodičovského příspěvku, tak je to od určitého data a nikoli před tímto datem.

ČSSD otočila. Maláčová chce změnit dohodu s ANO o vyšší rodičovské

Toto téma bylo prvním velkým ministryně Maláčové od jejího zvolení místopředsedkyní ČSSD. Jana Maláčová je spolu s Tomášem Petříčkem označována za „nové naděje ČSSD“. Váš názor na ministra zahraničí Petříčka je dostatečně znám, co si ale myslíte o Maláčové? Je skutečně novou nadějí své strany?
Já bych počkal zhruba rok, protože za rok už takříkajíc vysemení první rostlinka a místo nějakých velkoústých prohlášení budeme vidět konkrétní výsledky. Nechme každému z těchto ministrů šanci a čas. Vždy jsem zastával názor, že ministři se mají měnit v polovině funkčního období jakékoli vlády. Ať je levicová, nebo pravicová. A já jsem jich vyměnil tuším asi osm, takže vím, o čem mluvím.

Očekávalo se, že k nějakým změnám ve vládě může dojít po sněmu ANO a sjezdu ČSSD. Obě akce máme za sebou a debaty o výměnách ministrů utichly. S tím, že prý pořád visí ve vzduchu, že ministr dopravy Dan Ťok skončí na konci dubna sám a ČSSD bude nejpozději v létě chtít odvolat ministra kultury Antonína Staňka. Co si o těchto ministrech myslíte?
V obou případech vám odpovídám, že je potřeba dát jim šanci. Vy si opravdu myslíte, že když dáte v pořadí asi devátého ministra dopravy, že tím zlepšíte situaci na dopravním poli? A pokud jde o pana ministra Staňka, je mi na něm sympatická jeho tendence investovat do kulturních památek. Já jsem mu vždycky říkával: Pane ministře, vím, že každý ministr kultury je nucen podporovat takzvanou živou kulturu včetně avantgardních divadel, kde je počet herců poněkud vyšší, než počet diváků. Ale vážím si toho, že má zájem - i když bude čelit lobbistickým tlakům – investovat i do kulturních památek, byť tyto památky nemají volební právo.

Neříkal jste mu spíš: Když, pane ministře, odvoláte šéfa Národní galerie Jiřího Fajta, se kterým mám spory, tak vás ve funkci podržím stůj co stůj? Takto se tom totiž nejen v ČSSD mluví…
Jak já bych ho mohl ve funkci podržet.

Pokud by za vámi třeba přišel předseda Jan Hamáček, že by chtěl Staňka vyměnit, mohl byste mu říct, že ho neodvoláte, ne?
Kdybyste znal pravidla hry, tak byste věděl, že Hamáček nepřijde za mnou, ale za Andrejem Babišem. A teprve Andrej Babiš přijde za mnou. Jinými slovy, pro to odvolání by musely být nějaké důvody a já je v této fázi nevidím.

Občas mi ujede nějaké to slovo, hodnotí Zeman šest let v mandátu

Zvlášť, pokud vám Staněk odvolá Fajta, že?
Panebože, proč bych se měl starat o to, kdo bude v Národním divadle, Národní galerii, v Národním muzeu a co tam ještě chudák má za všechny příspěvkové organizace. Ne. Zastávám názor, že až na úplné výjimky to je v kompetenci jednotlivých ministrů. Já se pravidelně každý měsíc scházím se svým expertním týmem s ministry. Teď jsme měli pana ministra Kněžínka a čeká nás ministryně Dostálová. A to je věcná, přátelská a klidná diskuze, která nejde do takových detailů, jako je nějaký pan Fajt, ale která se zabývá koncepcemi ministerstev.

Vraťme se ještě k novému vedení ČSSD. O lídrech občanských demokratů jste řekl, že jsou jen nosiči vody či vylepovači plakátů. Je na tom z vedení ČSSD někdo lépe?
Myslím, že i v jejich případě platí, co jsem říkal o ministrech. Sjezd, který zvolil nové vedení, skončil poměrně nedávno. Zázraky na počkání a nemožné do tří dnů neplatí. I mě trvalo nějakou dobu, než se ČSSD dostala ze sedmi na třicet procent. Abych byl přesný, trvalo to pět let. Z toho vyplývá: Dejte jim šanci. Neříkám pět let, ale aspoň dva tři roky. A pak se bavme a hodnoťme jednotlivé osobnosti v čele sociální demokracie.

Při odpovědi na otázku týkající se Václava Klause mladšího jste zmínil Winstona Churchilla. Co by podle vás řekl Winston Churchill Therese Mayové na způsob, jakým vyjednává odchod Velké Británie z Evropské unie?
Já bych tady citoval Olivera Cromwella. Myslím, že by ho citoval právě Winston Churchill, který by Therese Mayové nejspíš řekl: In the name of God, Go! Znáte ten slavný výrok? Jste tady už příliš dlouho, než abyste mohli udělat něco dobrého. Ve jménu Božím, jděte!

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video