Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zeman udělil dvě milosti. Trest prominul muži, který zachránil život

  10:28aktualizováno  12:23
Prezident Zeman udělil dvě milosti. Trest prominul muži, který poskytnutím první pomoci zachránil život, a vězni se závažným onemocněním srdce. O věci informoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Prezident dohromady udělil již 14 milostí.

Prezident republiky Miloš Zeman | foto: ČTK

Oba muži byli odsouzeni k nepodmíněným trestům, první za zanedbání povinné výživy, druhý za maření výkonu úředního rozhodnutí a ohrožení pod vlivem návykové látky, sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman dohromady udělil 14 milostí.  

„V prvním zcela výjimečném případě udělil milost muži, který bez zaváhání poskytl první pomoc a zachránil tak život další osobě. Tento případ se vymyká tím, že omilostněný nesplňuje podmínku závažného zdravotního stavu,“ řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. 

Podle něj prezident považoval za správné ocenit tento mimořádný a chvályhodný skutek tím, že omilostněnému prominul zbytek nepodmíněného trestu odnětí svobody uloženého mu za přečiny zanedbání povinné výživy. 

„Omilostněný větší část trestu již vykonal, ve výkonu trestu pracuje a ředitelem věznice je velmi kladně hodnocen,“ dodal mluvčí.

Podle informací iDNES.cz se má jedna o muže jménem Ondřej. Ten letos v únoru na svém pracovišti na Příbramsku našel na podlaze ležet ženu bez známek života. Díky rychlé pomoci a provedené masáži srdce se mu ji podařilo zachránit.

Druhý je těžce nemocný

„Ve druhém, již standardním případě, pan prezident přihlédl k dlouhodobě nepříznivému zdravotnímu stavu omilostněného způsobeného závažným srdečním selháním, které jej bezprostředně ohrožuje na životě. U omilostněného již došlo k nezvratnému poškození srdečního svalu a zároveň k vyčerpání ostatních léčebných metod s tím, že jedinou léčebnou možností je transplantace srdce,“ uzavřel Ovčáček.

Miloš Zeman od nástupu do úřadu prezidenta v roce 2013 pověřil vyřizováním žádostí o milost ministra spravedlnosti. A také stanovil přísnou podmínku: závažné nemoci nebo nevyléčitelné choroby bezprostředně ohrožující život žadatele, respektive odsouzeného či trestně stíhaného, v jehož prospěch je o milost žádáno. Všechny žádosti, které tuto podmínku nesplňují, je ministr spravedlnosti oprávněn zamítnout.

Své podmínky nicméně Zeman již několikrát porušil, ať už třeba v případě vězeňkyně, která se starala o syna – po dovršení tří let by musel od matky pryč. Největší ohlas ale vzbudila milost pro dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka. Ten se prezidentským pardonem dostal na svobodu v květnu 2017. Zeman tehdy milost zdůvodnil tím, že ve vězení strávil 23 let, tedy dostatečně dlouho, a podle posudků je schopný se ještě vrátit do společnosti.

Prezident podle ústavy odpouští a zmírňuje tresty uložené soudem a zahlazuje odsouzení, nařizuje, aby se trestní řízení nezahajovalo, a bylo-li zahájeno, aby se v něm nepokračovalo, má právo také udělovat amnestii.

Pardony prezidenta

  1. První milost udělil Zeman v únoru 2016 dlouhodobě nemocnému Pavlu Marešovi. Byl odsouzený k tříletému vězení za 38 podvodů za tři miliony korun. Muž má roztroušenou sklerózu.
  2. V květnu 2016 dostal milost muž, který měl také zdravotní problémy. Zeman mu prominul zbytek jednoho trestu a tři celé tresty odnětí svobody v celkové výši zhruba 29 měsíců.
  3. Prezident v září 2016 milostí zastavil stíhání obviněného, jenž v důsledku poškození mozku po cévní mozkové příhodě a pro duševní poruchu není schopen chápat smysl trestního řízení.
  4. V listopadu 2016 Zeman udělil milost mladé ženě, jež se ve věznici starala o malého syna, a prominul ji zbytek trestu odnětí svobody uloženého za zpronevěru.
  5. Ve stejnou dobu prominul jiné ženě zbytek souhrnného trestu odnětí svobody, který jí byl soudem uložený za trestné činy podvodu, zpronevěry a porušování povinnosti v řízení o konkurzu. Prezident přihlédl k dlouhodobé léčbě závažné psychické nemoci odsouzené. (o milostech pro obě ženy více zde)
  6. V prosinci 2016 prezident udělil milost onkologicky nemocnému muži. Prominul mu tím zbytek souhrnného trestu odnětí svobody uloženého za majetkovou trestnou činnost v délce téměř dvou let. Zeman znovu přihlédl k závažnému zdravotnímu stavu.
  7. Prominutí trestu muži odsouzenému za majetkovou trestnou činnost a nedovolené ozbrojování v květnu 2017. Důvodem bylo závažné onkologické onemocnění a s tím spojená neodkladná léčba.
  8. Jiří Kajínek - Zeman o ní už od roku 2013 uvažoval, zprvu ji však odmítal. V květnu 2017 pak Kajínkovi udělil milost podmíněným prominutím zbytku trestu uloženého na doživotí za trestné činy vraždy, padělání a pozměňování veřejné listiny, maření výkonu úředního rozhodnutí a nedovoleného ozbrojování.
  9. Na jaře 2018 udělil Zeman milost muži, který při dopravní nehodě usmrtil svou manželku a syna. Řidiči prominul zbytek trestu odnětí svobody, který dostal za ohrožení pod vlivem návykové látky a usmrcení z nedbalosti.
  10. Milost dalšímu vězni s onkologickým onemocněním se rozhodl Zeman udělit v srpnu 2018. Omilostněným byl podle Aktuálně.cz bývalý starosta Hevlína na Znojemsku Drahomír Nosek, potrestaný za zneužití pravomoci a přijetí úplatku.
  11. Zatím naposledy Zeman vyhověl v říjnu 2018 doživotně handicapovanému muži. Prominul mu roční trest vězení a zastavil trestní stíhání za opakované zanedbání povinné výživy.
  12. Na konci ledna 2020 prezident prominul muži tři nepodmíněné tresty za krádež a loupež, a to kvůli jeho zdravotnímu stavu. Jak se později ukázalo, muži dali milost již dva předcházející prezidenti - Klaus a Havel.  
Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: Miloš Zeman

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Poslanci změní vodní zákon v reakci na ekologickou havárii na Bečvě

19. dubna 2024  5:40

Změnu vodního zákona, která má snížit rizika havárií na řekách, budou v pátek schvalovat poslanci....

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...