Prezident Miloš Zeman večeří s premiérem Andrejem Babišem na zámku v Lánech....

Prezident Miloš Zeman večeří s premiérem Andrejem Babišem na zámku v Lánech. (25. března 2019) | foto: Kancelář prezidenta republiky

Zeman chce posílit pravomoci hlavy státu. Líbil by se mu Babiš jako prezident

  • 366
Prezident Miloš Zeman by byl rád, kdyby měl jako prezident zákonodárnou iniciativu, tedy, že by také mohl předkládat návrhy zákonů. Řekl to v živě vysílaném rozhovoru pro rádio Frekvence 1, který byl natáčen na zámku v Lánech. Při volbě dalšího prezidenta by podpořil Andreje Babiše, kdyby kandidoval.

A v případě, že hlava státu vetuje zákon schválený oběma komorami parlamentu, měl by být podle Zemana k přehlasování prezident nutný souhlas alespoň tří pětin poslanců, tedy 120 ze 200.

Zeman udělí příští rok Gottovi Řád Bílého lva I. třídy, letos ocení Klause

K takovému posílení prezidentových pravomocí by byla ale nutná změna Ústavy. Nyní k přehlasování prezidentova nesouhlasu se schváleným zákonem stačí 101 hlasů poslanců.

Zeman zdůraznil, že mu nejde o posílení jeho osobních pravomocí, ale že by z takové změny Ústavy České republiky těžil až jeho nástupce.

Na Hrad by Zeman volil šéfa ANO Babiše

Jako budoucí prezident by se Zemanovi zamlouval současný premiér a šéf ANO Andrej Babiš, i když ten o to podle Zemana nemá zájem. Volil by ho. „Ano, zcela určitě, ale on zatím odmítá kandidovat,“ řekl Zeman o Babišovi.

Před pár dny prezident řekl, že by se mu zamlouvalo finále prezidentské volby, ve kterém by proti sobě stáli předseda odborové centrály ČMKOS Josef Středula a šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video