Prezident Miloš Zeman uspořádal večírek na pomoc Nadačnímu fondu Miloše Zemana pro splácení státního dluhu.

Prezident Miloš Zeman uspořádal večírek na pomoc Nadačnímu fondu Miloše Zemana pro splácení státního dluhu. | foto: Dan Materna, MAFRA

Zeman svolal večírek proti dluhu. Česko se mezitím zadluží o 35 milionů

  • 95
Přes čtyři stovky hostů si koupily po patnácti stovkách vstup na páteční charitativní aukci, kterou na Pražském hradě uspořádá Nadační fond Miloše Zemana. Prezident se tak snaží vzbudit trochu větší zájem o fond, který založil, aby upozornil na rostoucí státní dluh. Sám fondu, který zatím vybral 1,4 milionu korun, měsíčně posílá 60 tisíc korun.

"Na akci bude draženo 27 předmětů spojených s Velikonocemi, s vyvolávací cenou 10 tisíc korun za kus," řekl ještě před začátkem pátečního večírku ve Španělském sále Pražského hradu mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Průvodcem večera, na nějž si podle Ovčáčka koupilo vstupenku 430 osob, bude herec Marek Vašut. "Zúčastní se politici, významní podnikatelé i lidé z umělecké sféry," uvedl Zemanův mluvčí. Peníze ze vstupného (při ceně jedné vstupenky 1500 korun jde o částku přes 600 tisíc korun celkem) totiž podle Ovčáčka pokryjí provozní náklady a výtěžek z aukce předmětů spojených s Velikonocemi odhadl "minimálně" na desítky tisíc korun.

To není právě moc, když si uvědomíme, že jen letos do konce března stoupl státní dluh podle oficiálních údajů ministerstva financí o zhruba 100 milionů korun na 1,683 bilionu korun. Na každého Čecha tak připadá státní dluh téměř 161 tisíc korun (více zde). Během celého roku 2013 státní dluh stoupl o téměř 16 miliard korun. Šlo tak o nejnižší přírůstek státního dluhu od roku 1996.

A podle stránky www.verejnydluh.cz se Česká republika každou vteřinu zadluží v průměru zhruba o dalších 3300 korun (tato částka na rozdíl od samotného státního dluhu zahrnuje i dluh krajů, obcí a zdravotních pojišťoven). Protože páteční charitativní večer na Hradě je podle prezidentova mluvčího naplánován zhruba do 22 hodin, znamená to, že během tříhodinové akce vzroste veřejný dluh země o více než 35 milionů korun.

Zemanovi přispěli hejtmani Hašek i Zimola

Nadační fond na splácení státního dluhu představil prezident Miloš Zeman loni v polovině června. Každý měsíc do něj sám vkládá 60 tisíc korun, tedy třetinu svého platu. Chce osobním příkladem motivovat lidi s vyššími příjmy, aby se na snižování státního dluhu také podíleli.

Zatím ale Zemanova snaha příliš nezabrala. K letošnímu 6. dubnu bylo na účtu fondu u PPF banky 1,437 milionu korun. Na seznamu dárců figuruje třeba jihomoravský hejtman Michal Hašek, který fondu v únoru poslal 150 tisíc korun. Jeho kolega z ČSSD, jihočeský hejtman Jiří Zimola věnoval letos zatím Nadačnímu fondu Miloše Zemana stejnou částku, tedy 150 tisíc korun.

"Je to symbolická pobídka pana prezidenta, že je třeba situaci řešit," řekl k večírku na Hradě Zemanův mluvčí. Na otázku, zda se prezident nějak vloží do toho, aby vláda Bohuslava Sobotky nepokračovala v zadlužování státu, odpověděl vyhýbavě. "To je předčasná otázka," uvedl Ovčáček.

Finance počítají se schodkem 100 miliard, může se to ale změnit

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO tento týden poprvé členům vlády představil návrh rozpočtu na příští rok s předpokládaným schodkem 100 miliard korun. Jak podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD, tak podle ministra zemědělství Mariana Jurečky z KDU-ČSL jde ale jen o první "nástřel", který se ještě může změnit.

"Nejprve si musíme definovat priority, které máme, a od toho se bude odvíjet i výše schodku," řekl iDNES.cz Jurečka. Babiš připustil, že na prvním jednání o rozpočtu zaznělo i to, že podle některých členů vlády by schodek státního rozpočtu na příští rok mohl být i vyšší než navrhovaných 100 miliard korun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video