Novinář Ferdinand Peroutka

Novinář Ferdinand Peroutka | foto: Repro Mafra - Dan Materna

Měl jsem citovat jiný Peroutkův článek, připustil Zeman chybu

  • 453
Prezident Miloš Zeman přiznal, že udělal chybu, když mluvil o článku Hitler je gentleman v souvislosti s Ferdinandem Peroutkou. Zeman to uvedl na dotaz účastníků jeho přednášky na středečním Žofínském fóru. Proslulý novinář podle něj v určité fázi podlehl nacistické ideologii.

„Udělal jsem chybu, když jsem zpaměti citoval článek, který se teď nemůže najít. Mimochodem ten článek byl docela nevinný. Hitler je gentleman, a proto dodrží to, co slíbil. Ve skutečnosti, jak známo, nic nedodržel, ale to se tehdy, v době publikace tohoto článku, nevědělo,“ řekl Zeman.

Problém by podle něj nevznikl, kdyby citoval jiné Peroutkovy články, jako příklady uvedl „Dynamický život“ nebo „Češi, Němci a židé“. Článek „Dynamický život“ považuje Zeman za oslavu Adolfa Hitlera za protektorátu. Článek „Češi, Němci a židé“ je podle Zemana odporně antisemitský. 

Prezident Miloš Zeman na Žofínském fóru

Podle Zemana byl Peroutka velký novinář, který ale v určité fázi podlehl nacistické ideologii. „To je dokázáno právě jeho články jak z druhé republiky, tak z protektorátu,“ řekl ve středu Zeman na Žofínském fóru.

Peroutkova vnučka Terezie Kaslová se kvůli Zemanovým dřívějším výrokům o novináři soudí. Justice jí v září 2016 přiznala nárok na omluvu za to, že prezident označil jejího děda za autora článku „Hitler je gentleman“. 

Hrad se ve stanovené sedmidenní lhůtě od právní moci rozsudku neomluvil, a Kaslová proto na prezidentskou kancelář podala návrh na exekuci formou ukládání pokut. Nejvyšší soud ale v říjnu 2016 odložil vykonatelnost pravomocného rozhodnutí, dokud sám nevyřeší obě podaná dovolání. K exekuci tedy nedošlo.

Zeman ve středu uvedl, že ho soud první instance rozsudkem soudce Tomáše Novosada „naprosto uspokojil“. Šlo o odvolací soud, který v září 2016 Kanceláři prezidenta republiky přikázal, aby se vnučce omluvila.

Kauza Peroutka se vrací na začátek, rozhodl Nejvyšší soud

Nejvyšší soud vrátil spor o omluvu za Zemanovy výroky Obvodnímu soudu pro Prahu 1 k novému projednání, řekla v úterý Kaslová. Soud výsledek zatím nezveřejnil. Podle právníka Kaslové Františka Vyskočila dospěl Nejvyšší soud k závěru, že žaloba měla být vedena podle jiného zákona. Českou republiku neměla zastupovat Kancelář prezidenta republiky (KPR), ale nejspíš jedno z ministerstev. 

Podle Vyskočila soud zároveň odmítl argument KPR, že prezident není odpovědný za své výroky. Odpovědný je a odpovědnost podle NS nese Česká republika, řekl Vyskočil. Kaslová uvedla, že je na další kolo soudního sporu připravena.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue