Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | foto: TV Barrandov

Pelikán se při vydání Nikulina choval podřízeně vůči USA, myslí si Zeman

  • 277
Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov řekl, že bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) ve vládě Bohuslava Sobotky se při vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina choval podřízeně vůči USA. Ústavní soud tento týden rozhodl, že Pelikán porušil Nikulinova práva.

Prezident Zeman komentoval rozhodnutí Ústavního soudu z tohoto týdne. Soud uvedl, že v době vydání Pelikánova rozhodnutí řešila česká justice ještě ve fázi kasační stížnosti Nikulinův případný nárok na humanitární azyl a ministr tedy porušil Nikulinova práva

Ruský hacker Jevgenij Nikulin

Zeman v pořadu uvedl, že požádal profesora Aleše Gerlocha o expertízu k tomuto případu a ten se vyjádřil stejně jako nyní rozhodl Ústavní soud. Podle prezidenta bylo evidentní, že Pelikán rozhodoval pod tlakem a měl se podle něj zachovat jako ministr suverénního státu. „Neměl být servilním subalterním úředníkem, který se podbízí zahraniční velmoci,“ dodal. 

Pelikán také podle Zemana věděl, že by ho již podruhé ministrem nejmenoval a proto již nechtěl dále působit ve vládě. 

Prezident také komentoval výměnu ministrů. Vzhledem k tomu, že pořad byl natáčen před jeho schůzkou s premiérem Andrejem Babišem, kde se dozvěděl jména nových ministrů, komentoval více pouze odchod šéfa resortu dopravy Dana Ťoka.

Sám ho hodnotí podle počtu zahájených staveb a proto jeho působení hodnotí pozitivně. Uvedl také, že ho sám několikrát přemlouval, aby nerezignoval. 

Dopravní stavby u nás nejvíce podle prezidenta blokují ekologické spolky. „Málo se zdůrazňuje role tzv. ekologických neboli zelených aktivistů, kteří dokázali na několik let zablokovat různé dopravní projekty tím, že podávali neustále žaloby,“ podotkl.

Prezident také ocenil novelu stavebního zákona, který podle něj vliv právě takových skupin omezí. Nový stavební zákon je podle Zeman dobrý, protože proti němu protestují všichni, kteří doposud mohli do průběhu stavebního povolení mluvit. 

Ocenil také tzv. právní fikci, kdy bude neaktivita úředníků po dobu třiceti dnů znamenat souhlas. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video