Šaráda posledních měsíců pokračuje, reagují politici na Zemanova slova

  • 902
Pohrdání právem či potvrzení toho, že premiér je vůči prezidentovi v podřízeném postavení. Tak reagují čeští opoziční politici na slova Miloše Zemana v TV Barrandov, že by v případě obnovení trestního stíhání Andreje Babiše využil pravomoci prezidenta zastavit trestní stíhání.

Předseda ODS Petr Fiala není prezidentovým rozhodnutím překvapen a označil ho jako „drsný vzkaz, tvrdý úder mocenského dua Zeman–Babiš všem, kteří důvěřují principům spravedlnosti a rovnosti před zákonem,“ napsal na Twitteru. 

Babiš je podle něj oddaným služebníkem prezidenta. „Je třeba dobře sledovat, jaké protislužby za to Hrad od premiéra dostane. Tuto absurdní situaci ČR mohou změnit jen volby,“ dodal.

Pokud by stíhání premiéra Babiše bylo obnoveno, zastavím ho, řekl Zeman

To, že je premiér vůči Zemanovi v podřízeném postavení si myslí i předseda hnutí STAN Vít Rakušan. „Vyhrožování abolicí je nemístný nátlak na nejvyššího státního zástupce a vzkaz lidem: stále existují vyvolení, na které spravedlnost nedosáhne,“ doplnil. 

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek prezidentovo rozhodnutí označil jako degradaci justice. „Jako prezidenta potřebujeme někoho, kdo nebude našemu národu otevřeně ani skrytě škodit a naopak naváže na tradici Masaryka a posune náš národ dopředu,“ dodal.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil považuje případné zastavení stíhání za pohrdání právem a institutem milosti. „Předchozí prezidenti vždy rozhodovali o milostech na základě posouzení právníků a ministerstva spravedlnosti. Miloš Zeman, bez znalosti spisu, už dnes ale evidentně ví, že je Babiš nevinný,“ uvedl. 

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný poznamenal, že případné zastavení trestního stíhání by podle ústavy musel spolupodepsat sám předseda vlády.  „Andrej Babiš by tak rozhodoval o svém vlastním stíhání. Kdo z Vás to má?“ komentoval Zemanovo rozhodnutí. 

„Je to výsostné právo českého prezidenta a také jeho plná politická odpovědnost, pakliže se tak rozhodne,“ napsal pro iDNES.cz předseda hnutí SPD Tomio Okamura

Předseda ČSSD Jan Hamáček by případnou abolici považoval za nepřiměřený zásah do fungování justice a rovnosti před zákonem pro všechny občany.

Senátor a kandidát na prezidenta v loňské volbě Jiří Drahoš se vyjádřil, že se Zeman svým slibem udělit Babišovi abolici rozhodl pohřbít poslední zbytky důvěry ve fungující právní stát. „Na druhé straně to vysvětluje politickou šarádu posledních měsíců,“ dodal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video