Prezident Miloš Zeman | foto: Petr Topič, MAFRA

Stát se musí omluvit. Prezident Zeman lhal o vyhazovu poradce Šarapatky

  • 1017
Stát se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o jeho exporadci Šarapatkovi. Nejvyšší soud odmítl dovolání ministerstva financí, které žalobě nynějšího radního České televize čelilo. Přímo hlavu státu zažalovat nelze. Prezident v roce 2017 řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost, ten ale z úřadu vlády v době, kdy byl Zeman premiérem, odešel po dohodě.

„Je to malý krok pro spravedlnost, ale velký skok pro občana. Nejvyšší soud odmítl dovolání MF, resp. Hradu a potvrdil rozsudky nižších soudů: Miloš Zeman o mně lhal a musí se omluvit. Děkuji JUDr. Artur Ostrý za nasazení a odvahu a vám všem, kteří jste byli s námi,“ napsal na Twitter sám Šarapatka.

„Dovolání bylo odmítnuto. Nejvyšší soud v rozhodnutí mimo jiné píše, že nemá žádný úvahový potenciál, který by mohl současnou judikaturu změnit,“ řekl serveru Seznam Zprávy Šarapatkův právní zástupce Artur Ostrý. 

V minulosti podle serveru podal v kauze návrh na exekuci, která byla pozastavena do doby, než NS rozhodne. Pokud se ministerstvo financí neomluví, bude podle Ostrého řízení znovu otevřeno. 

„Je to typické Pyrrhovo vítězství,“ uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v reakci na žádost o vyjádření Zemana. 

Omluva dopisem

Ministerstvo ČTK sdělilo, že rozhodnutí soudu respektuje a neprodleně se omluví. Podle dřívějších informací musí do sedmi dnů zaslat Šarapatkovi doporučený dopis s omluvou.

„Potvrzujeme, že ministerstvo financí obdrželo rozhodnutí Nejvyššího soudu o odmítnutí dovolání ve sporu o omluvu za výrok prezidenta republiky na adresu Zdeňka Šarapatky. Ministerstvo financí toto rozhodnutí respektuje a omluví se neprodleně,“ sdělil mluvčí úřadu Jakub Vintrlík.

„Omluva půjde doporučeným dopisem a zároveň ji ministerstvo financí zveřejní na svých webových stránkách,“ upřesnil mluvčí ministerstva Michal Žurovec. Předpokládá, že dopis ministerstvo pošle v tomto týdnu a na svém webu omluvu zveřejní jeden nebo dva dny po odeslání. „Vycházím z toho, že první by si to měl přečíst pan Šarapatka,“ dodal Žurovec.

Zeman o vyhazovu lhal a musí přijít omluva, rozhodl soud. Poradce odešel sám

Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Ten ale z Úřadu vlády v době, kdy byl Zeman premiérem, odešel po dohodě. Výpověď podal v říjnu 2000.

Šarapatka byl poradcem tehdejšího premiéra Zemana v době takzvané kauzy Olovo, kdy v okruhu Zemanových poradců vznikl dokument s plánem diskreditační kampaně proti tehdejší místopředsedkyni Sněmovny Petře Buzkové. Výpověď podle své žaloby Šarapatka zdůvodnil ztrátou důvěry v čestnost, statečnost, pravdomluvnost a otevřený postoj Zemana ve vztahu ke kauze Olovo.

O tom, že se Zeman musí omluvit, rozhodl Obvodní soud pro Prahu 1 loni v květnu, pražský městský soud rozhodnutí na začátku letošního roku potvrdil. Ministerstvo financí v tehdy zamítnutém odvolání argumentovalo tím, že Šarapatka neprokázal nesprávnost úředního postupu podle zákona o odpovědnosti státu za škodu. Soudce však tehdy poukázal na judikaturu NS, podle níž se za úřední postup považují i širší aktivity prezidenta.

Poslat stát do exekuce? Vnučka Ferdinanda Peroutky vytáhla poslední trumf

Zástupkyně ministerstva tehdy také upozornila, že v obdobném sporu mezi státem a vnučkou novináře Ferdinanda Peroutky Terezií Kaslovou Obvodní soud pro Prahu 1 loni v říjnu nepravomocně rozhodl, že veřejný projev prezidenta nemůže být nesprávným úředním postupem. 

Pražský městský soud ale následně částečně vyhověl odvolání Kaslové a rozhodl, že se ministerstvo má omluvit za to, že Zeman opakovaně označil novináře Ferdinanda Peroutku za autora článku „Hitler je gentleman“. Spor je nyní také u Nejvyššího soudu, který dosud nerozhodl. Dovolání podala Kaslová i ministerstvo financí.

Prezident Miloš Zeman a omluvy

  • Loni v dubnu se Zeman omluvil exstarostovi Vídně Michaelu Häuplovi, jehož na základě nesprávné informace kritizoval za to, že za jeho vlády radnice neposlala vídeňské českojazyčné Komenského škole ani šilink. Omluvila se také česká velvyslankyně v Rakousku Ivana Červenková, která Zemanovi poskytla nepřesné informace.
  • V říjnu 2017 se Zeman omluvil občanům Žatce za hanlivá slova o zdejším náměstí.
  • V srpnu 2017 se Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech na serveru Blesk.cz omluvil expremiérovi Petru Nečasovi za to, že uvěřil tvrzení tehdejšího šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty a vrchního státního zástupce Ivo Ištvána ohledně "obří" kauzy související se zátahem na Úřad vlády. Nečas podal demisi a Zeman nenechal vládu vybrat nového premiéra, zvolil cestu úřednického kabinetu Jiřího Rusnoka.
  • V listopadu 2016 se Zeman omluvil velvyslanci USA Andrewu Schapirovi, o kterém řekl, že se "jako téměř jediný z velvyslanců" nezúčastnil oslavy státního svátku 28. října. Americké velvyslanectví tvrzení odmítlo a doložilo velvyslancovu účast. Zeman řekl, že chybnou informaci dostal od protokolu prezidentské kanceláře.
  • České televizi se Zeman v červenci 2015 omluvil za to, že její program ČT1 v případě reportáže o dovolené na Vysočině zaměnil za TV Nova. O ČT v souvislosti s reportáží tvrdil, že "jako vždy lže".
  • Stále není vyřešen spor o Zemanův výrok o tom, že novinář Ferdinand Peroutka napsal v době nástupu nacismu článek s název "Hitler je gentleman". Omluvy se dožaduje Peroutkova vnučka Terezie Kaslová. Zeman, který je vedlejším účastníkem sporu, v dubnu 2015 slíbil, že pokud se článek nenajde, omluví se. Později prohlásil, že se omluví jen za nenalezení textu, nikoli za výrok samotný. V říjnu 2019 soud nepravomocně rozhodl, že se stát nemusí Kaslové omlouvat. Kaslová se odvolala a Městský soud v Praze letos v červenci pravomocně rozhodl, že se stát musí prostřednictvím ministerstva financí omluvit. MF podalo k dovolání k Nejvyššímu soudu, který zatím prodloužil lhůtu pro omluvu do doby, než ve věci rozhodne.
  • V dubnu 2007 rozhodl soud o tom, že se Zeman musí omluvit za svůj výrok o novináři Ivanu Brezinovi. Zeman v roce 1999 jako premiér řekl, že Brezina psal za úplatu články podporující dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Vrchní soud v Praze Zemanovi nařídil, aby se omluvil a zaplatil Brezinovi odškodné 50.000 korun a soudní náklady.
  • V roce 2000, tedy téměř tři roky po soudním rozhodnutí, se Zeman omluvil někdejšímu spolustraníkovi Jozefu Wagnerovi. Ten Zemana zažaloval v roce 1997 kvůli jeho prohlášení, že Wagnera po vyloučení z ČSSD nechtěli do svých řad přijmout ani komunističtí poslanci.
  • V červnu 2000 zveřejnil Zeman na příkaz soudu v televizi Nova omluvu místopředsedovi ODS Miroslavu Mackovi. Zeman dlužil Mackovi omluvu za to, že v televizi prohlásil, že Macek zprivatizoval v roce 1992 Knižní velkoobchod díky intervenci některých politických činitelů a privatizaci označil za "jednoznačné tunelování".
  • V lednu 2000 se uzavřela takzvaná kauza Zieleniec, kterou odstartoval tehdejší premiér Zeman v červnu 1999 prohlášením v ČT, že ministerstvo zahraničních věcí uzavřelo za působení ministra Josefa Zieleniece (tehdy ODS) asi 60 smluv na jeho osobní prezentaci. Zieleniecovi se omluvil ministr zahraničí Jan Kavan (ČSSD), z jehož informací Zeman čerpal.
  • Spor se Zemanem, který byl tehdy předsedou ČSSD, vedl také exposlanec a pozdější policejní ředitel v Náchodě Milan Hruška, o němž Zeman v květnu 1993 prohlásil, že měl "s jistými obtížemi absolvovat sedm tříd základní školy". Podle soudu se Zeman měl Hruškovi omluvit a dát odškodnění 100 000 korun. Podle MfD z března 1997 Zeman pokutu, kterou soud snížil na 20 000 korun, zaplatil, ale omluvu rozhlas neodvysílal. Zeman řekl, že omluva byla záležitostí tiskového oddělení ČSSD.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video