Miloš Zeman na sněmu Starostů a nezávislých

Miloš Zeman na sněmu Starostů a nezávislých | foto: Michal Šula, MAFRA

Nemluvme o Rusku jako za studené války, vzkázal Zeman senátorům

  • 900
Prezident Miloš Zeman odpověděl na otevřený dopis senátorů z klubů KDU-ČSL a Starostů. Ti mu vytýkali jeho zahraniční politiku a také to, že rozděluje společnost. Zeman to odmítá. V Číně prý hájil zájmy českých firem a vůči Rusku nebude používat terminologii studené války.

„Například má poslední návštěva Číny umožnila otevřít prostor českým firmám pro obrovský čínský trh a vedla k zahájení prvních přímých čínských investic na území České republiky,“ uvedl Miloš Zeman v odpovědi senátorům, již uveřejnil na svém Facebooku.

Ohledně Ruska pak prezident napsal, že „náš vztah k Rusku nemá být zatěžován terminologií studené války a že je zapotřebí hledat mírové řešení ukrajinského problému, nikoliv řešení s pomocí zbraní.“

„Věřím, že i vy si uvědomujete, že při půl milionu nezaměstnaných je důležité vytvářet nová pracovní místa a že veškerá má domácí i zahraniční jednání směřují právě k tomuto cíli,“ napsal Zeman na závěr svého vzkazu.

Senátoři kritizovali právě postoje prezidenta vůči Rusku a Číně, které nás podle nich „ jako demokratický stát dehonestují.“

„Nenechává nás klidnými skutečnost, že se stále více vzdalujete občanům této země. Vzdalujete se jim svým jazykem, svým myšlením, ale i svými činy, které mohou měnit charakter českého státu a tím i jeho budoucnost,“ stojí v dopise, pod kterým jsou podepsáni senátoři Petr Šilar a Jan Horník, tedy předsedové senátorských klubů KDU-ČSL a Starostů. (více o dopise senátorů zde)

Zemanova odpověď senátorům

Považuji za důležité trpělivě vysvětlovat své postoje, které se týkají zahraniční politiky. Zveřejňuji proto odpověď na otevřený dopis předsedů senátorských klubů Starostové a nezávislí a KDU-ČSL a nezávislí, který mi zaslali na počátku prosince:
Vážení pánové,
děkuji vám za váš dopis ze dne 3. prosince 2014. Máte pravdu v tom, že hájím ekonomické zájmy českých firem a nechápu, proč ve vašem dopise tyto zájmy označujete za údajné. Podle mého názoru jsou naprosto reálné a zahrnují jak podporu českých exportérů v zahraničí, tak podporu zahraničních investic v České republice. V této souvislosti bych rád uvedl, že například má poslední návštěva Číny umožnila otevřít prostor českým firmám pro obrovský čínský trh a vedla k zahájení prvních přímých čínských investic na území České republiky.
Podobně zastávám názor, že náš vztah k Rusku nemá být zatěžován terminologií studené války a že je zapotřebí hledat mírové řešení ukrajinského problému, nikoliv řešení s pomocí zbraní. Tento názor ostatně sdílí i řada dalších evropských politiků. Pokud jde o vaši poznámku o používání jazyka hostitelské země, pokládám ji za projev neznalosti, protože použití překladatelů by dvojnásobně prodloužilo dobu jednání a protože tento způsob komunikace zlepšuje vyjednávací atmosféru.
Věřím, že i vy si uvědomujete, že při půl milionu nezaměstnaných je důležité vytvářet nová pracovní místa a že veškerá má domácí i zahraniční jednání směřují právě k tomuto cíli.
S pozdravem
Miloš Zeman


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video