Zeman: Od odvety nás dělí hodiny

  • 265
Premiér Miloš Zeman v prohlášení k národu v České televizi řekl, že má signály o blížící se odvetě za teroristické útoky na USA. "Začne v nejbližších dnech či hodinách," řekl Zeman. Česká vláda podle něj nabídla do společného boje proti terorismu vojenskou nemocnici a vyslání protichemické jednotky. "S teroristy se nevyjednává, s teroristy se bojuje, i s jejich spojenci," dodal Zeman.
Přečtěte si plné znění projevu Miloše Zemana.

Plné znění prohlášení premiéra Miloše Zemana:

Dobrý večer.
Dnes ráno jsem obdržel informace nasvědčující tomu, že v nejbližších dnech, možná dokonce v nejbližších hodinách, dojde k zahájení operace celosvětového boje proti terorismu. Považuji proto za svoji samozřejmou povinnost před vás předstoupit a seznámit vás se stanoviskem vlády České republiky k současné politické situaci.

Hlasujte v anketě: Souhlasíte s postojem české vlády, který přednesl premiér Zeman v mimořádném televizním projevu?

On-line zpravodajství

Blair dal Talibanu ultimátum

Nejpozději po 11. září se náš svět rozdělil na dva světy. Na svět lidí, kteří vyznávají hodnoty individuální svobody, úcty k lidskému životu a úcty k toleranci a na svět lidí, kteří vyznávají nenávist, pohrdání lidským životem a fanatickou podporu nejrůznějších náboženství nebo ideologií, s touhou vyhladit nevěřící.

Česká republika se musí rozhodnout na které straně bude stát. A musí se rozhodovat nikoliv jenom slovy, ale především činy. A musí přitom vycházet ze svých historických zkušeností, které dokazují, že ustupovat teroristickému agresorovi se nevyplácí.

Kdyby byl Adolf Hitler napaden v roce 1936, kdy obsazoval Porýní, byl by pravděpodobně konflikt krátký. Kdyby nedošlo k mnichovské dohodě v roce 1938, byla by těžká evropská válka. Ale počet obětí a ztrát by byl nižší, než v roce 1939, kdy začala druhá světová válka.

Vláda nabízí pomoc

OHLASY NA PROHLÁŠENÍ

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus ocenil, že z projevu jasně vyplývá ochota vlády dostát bez jakýchkoli výhrad spojeneckým závazkům ČR, které plynou z členství země v NATO.
Předseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) tvrdí, že nejde jen o stanovisko kabinetu. "Na tom, že Česká republika je připravena vyhovět požadavkům spojenců jsme se shodli na posledním jednání Bezpečnostní rady státu. Premiér tudíž nehovořil jen za vládu."

Proto je vláda České republiky připravena poskytnout, nikoliv pouze slovy, ale činy, účinnou pomoc svým spojencům. A to ve svém vlastním zájmu a v rámci vlastních sil a vlastních možností. Konkrétně se jedná o nabídku vyslání polních nemocnic, protichemických jednotek a 6. brigády speciálních jednotek, které mimochodem zvítězily v soutěži NATO o nejvyšší výkonnost těchto speciálních jednotek, a které pozítří s ministrem obrany v Kyjově navštívím.

Jsem si vědom toho, že to rozhodnutí vyvolá u určité části naší veřejnosti odpor, vyvolá odpor u pravicových extremistů, kteří bin Ládina považují za svého hrdinu, vyvolá odpor u levicových extremistů, kteří sice litují civilní oběti teroristických útoků, ale říkají nám, že s teroristy se má vyjednávat.

S teroristy se nevyjednává nemá, s teroristy se bojuje! A bojuje se i s jejich ochránci.

Vláda České republiky není vláda extremistů. Není vládou zbabělců a v nastalých, těžkých, dlouhých chvílích se jí nebudou třást kolena.

Děkuji za pozornost.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video