Prezident Miloš Zeman s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Zeman má řešit Babiše místo cesty do Číny. Vláda mu ji nemusí schválit

  • 704
Prezident Miloš Zeman by měl podle lidovců zrušit úplně cestu do Číny a prioritně řešit žádost premiéra Bohuslava Sobotky, aby z vlády odvolal ministra financí Andreje Babiše. Vláda bude Zemanovu cestu, včetně financování, řešit ve středu. Existuje tedy i možnost, že ji Zemanovi ani neschválí.

„Vláda ten materiál bude mít na programu a bude o něm rozhodovat. Součástí toho materiálu, který předkládá ministr zahraničí, by měl být i rozpočet na tu cestu,“ řekl iDNES.cz mluvčí vlády Martin Ayrer.

Několik ministrů za ČSSD už svou cestu do Číny spolu se Zemanem odvolalo. Mezi nimi i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Neletí ani ministr vnitra Milan Chovanec a ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík. Zeman má do Číny odletět 11. května a vrátit se o týden později. Dosud tvrdil, že až do návratu z Číny nemá čas řešit to, že premiér Bohuslav Sobotka po něm chce, aby z vlády odvolal Babiše.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček nechtěl výzvu lidovců komentovat. „Politické pletichaření si nezaslouží komentář,“ sdělil agentuře ČTK.

„Pro nás je ta situace nepříjemná, my jsme ji nezpůsobili,“ řekl šéf lidovců Bělobrádek po jednání celostátního výboru KDU-ČSL. „Preferujeme stabilitu a dotáhnout volební období do konce,“ řekl předseda KDU-ČSL.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video