Součástí čtvrtečního programu prezidenta Miloše Zemaan byla i návštěva Hostýna,...

Součástí čtvrtečního programu prezidenta Miloše Zemaan byla i návštěva Hostýna, nejnavštěvovanějšího poutního místa ve Zlínském kraji. | foto:  Michal Šula, MAFRA

Zeman nejprve kritizoval církevní restituce, pak obdivoval Svatý Hostýn

  • 343
Prezidentský pár ve čtvrtek navštívil významná poutní místa ve Zlínském kraji. Návštěvu Miloše Zemana jako dlouhodobého kritika vracení majetku církvím brali zástupci farností včetně arcibiskupa Graubnera s nadhledem. Netají ale, že jeho názory se jim nelíbí.

Když se prezidenta Miloše Zemana ve čtvrtek dopoledne na setkání s obyvateli Valašských Klobouk zeptala místní žena na církevní restituce, neodpustil si ironický biblický bonmot.

"Spíše projde velbloud uchem jehly než bohatec do království nebeského," řekl.

K "boháčům", jak s nadsázkou nazval zástupce církve, se vydal ve stejný den. A na Hostýně, kam dorazil vpodvečer, už žádné štiplavé narážky netrousil. Naopak, obdivoval Svatý Hostýn.

Zeman na Zlínsku

"Hluboká úcta před touto stavbou, je jedna z nejkrásnějších, jaké jsem viděl," prohlásil Zeman.

Jeho výroky proti restitucím přitom vyvolávají mezi věřícími hodně negativní odezvu. "Naši farníci jsou rozčarovaní z toho, co z úst pana prezidenta slyší, takže si to vysvětlujeme," přiznal bánovský farář Jan Mach.

Podobně naštvaná byla starší žena, která ve čtvrtek dorazila na Hostýn. "Radši k němu (Zemanovi) nebudu nic říkat, nechci se rozčílit," utrousila.

Graubner: Vyjádření Zemana jsou nešťastná a populistická

Výběr poutního místa jako jednoho ze zastavení prezidenta však zástupci církví brali s nadhledem a s prezidentem se nechtěli pouštět do slovní přestřelky.

"Je to jeho věc, přece jen je to politik," pousmál se farář Jiří Šolc z baziliky Nanebevzetí Panny Marie v Bystřici pod Hostýnem.

Páteční Zemanův program ve Zlínském kraji

  • 10:45 příjezd do České zbrojovky Uherský Brod
  • 12:05 setkání s občany v Uherském Hradišti na Masarykově náměstí
  • 13:15 ukončení návštěvy Zlínského kraje

STŘEDA: Zeman ve Zlíně obdivoval Baťu, zkusil i pojízdnou pracovnu

ČTVRTEK: Nepřijel jsem propagovat stranu, hlásal Zeman ve valašském klobouku

POMOC: Pomozte nám opravit Baťův památník, žádá Zlín. Zeman slíbil záštitu

KRITIKA: Zeman zahájil jízdu po krajích ve Zlíně. Je to kampaň, tvrdí lidovci

O tom, že právě jedno z nejvýznamnějších poutních míst na Moravě navštíví hlava státu, se dozvěděl před třemi dny.

"Nikde jsme se nenabízeli, ale asi na Hradě usoudili, že bazilika patří mezi důležitá místa," vysvětlil Šolc.

Zemana na Hostýně doprovázel olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

"Návštěvu pana prezidenta na Svatém Hostýně beru jako návštěvu hlavy státu na jednom z nejvýznamnějších míst Zlínského kraje. Jeho předchůdce navštívil toto poutní místo taky. Naše chrámy jsou otevřené pro všechny, kteří se v nich slušně chovají," popsal Graubner.

Na restituce řeč nepřišla, názor arcibiskupa je ale jasný. "Vyjádření pana prezidenta k církevním restitucím vidím jako nešťastné a populistické, kterým se přidává k většině, ale ne k pravdě. K těm, kteří vzbuzují negativní city vůči věřícím občanům a zvětšují napětí ve společnosti," dodal Graubner.

Vracení pozemků, polí, lesů a nemovitostí církvi Zeman kritizuje dlouhodobě. Naposledy prohlásil, že lepší než referendum o restitucích by byl nový zákon, díky kterému by církev dostala menší část peněz, než jí parlament přisoudil.

"Pokud přijel na Hostýn s tím, že chce dělat pokání a omluvit se, tak je to dobře," zhodnotil prezidentskou návštěvu s úsměvem zlínský farář Ivan Fišar. "Myslím ale, že je to jen předvolební akce lidí, kteří se tímto chtějí zviditelnit," doplnil.

Na téma restitucí řeč nepřišla

Farnosti v České republice mají od státu získat zpět majetek v hodnotě 75 miliard korun a v příštích třiceti letech by měly dostat ještě 59 miliard korun.

Ve Zlínském kraji jde hlavně o lesy a pole na Kroměřížsku, ale také pozemky ve Velehradu. Nároky mají ale i menší farnosti.

"Jde o nějaká pole, ale není to velká plocha," připomněl farář Mach, který hledal podklady pro Uherský Brod a okolí v archivech několik dní. "Teď jsme dali arcibiskupství plnou moc, aby to za nás mohli hromadně vyřídit," upřesnil.

Návštěvu hlavy státu si nenechal ujít farář z Uherského Hradiště Jan Turko. Právě v tomto městě totiž v pátek prezident svou třídenní pracovní návštěvu Zlínského kraje ukončí.

"Ale k restitucím se při rozhovoru zřejmě stejně nedostaneme," předpokládal před setkáním s prezidentem Turko.

A měl pravdu. Místo toho slyšel Zemanovy pochvaly na adresu Matice svatohostýnské.

"Vážím si sdružení, která opravdu něco dělají, mají hodně členů a neprotestují v počtu deseti až dvaceti lidí proti stavbě dálnice," uvedl prezident.

Kromě Hostýna dorazila prezidentská kolona také na poutní Velehrad. "Baziliku máme otevřenou pro každého bez rozdílu vyznání a názorů, nevidím to jako problém," prohlásil farář Petr Přádka.

Na Velehrad se ovšem vydala jen první dáma Ivana Zemanová, která kromě baziliky navštívila i Stojanovo gymnázium a domov pro osoby se zdravotním postižením.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video