Zeman jmenoval ministry. Už to tady jednou bylo, Maruško, řekl Benešové

  • 470
Do vlády přišli tři noví ministři. Do čela ministerstva průmyslu a obchodu Karel Havlíček, který se stal i novým vicepremiérem, dopravu bude řídit Vladimír Kremlík a spravedlnost Marie Benešová. „Nenechte se otrávit těmi, kdo jenom kritizují, jenom pokřikují, ale sami v životě nic nedokázali,“ popřál jim. Vicepremiérkou je nově i ministryně financí Alena Schillerová.

„Už to tady jednou bylo, Maruško,“ glosoval Zeman jmenování Benešové, která byla ministryní spravedlnosti už ve vládě Jiřího Rusnoka, který nedostal důvěru.

„Žádné zemětřesení nechystám,“ řekla nová ministryně spravedlnosti poté, co ji později premiér Andrej Babiš uvedl do úřadu.

Největším nedostatkem soudního systému je podle prezidenta Zemana pomalost soudního řízení. Poukázal na kauzy H-Systém, či bývalého středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha, který je stíhán kvůli podezření z korupce, a bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové z KDU-ČSL kvůli letounům CASA.

Obává se, že soudců, kteří jsou nečinní, je celá řada. „Kdyby byli nahrazeni těmi, kdo budou pracovat, pak by bylo možné soudní řízení zrychlit,“ řekl Zeman.

Schillerové popřál prezident úspěšný boj proti výjimkám

Nové vicepremiérce Schillerové popřál, aby se byla účinným „herbicidem“ a podařilo se jí vyčistit právo zaplevelené desítkami daňových úlev a výjimek. „Doufám, že ve vaší osobě se najde herbicid, který tuto soustavu odplevelí, i když lobbistické skupiny proti tomu samozřejmě budou protestovat,“ věří Zeman a připomněl Schillerové, že by to mohlo přinést až několik desítek miliard korun na rozpočtových příjmech.

„Budu věrně stát po vašem boku v boji s těmi, kdo si myslí, že státní rozpočet je nafukovací a  kteří předkládají až neuvěřitelně vysoké výdajové požadavky a přitom se vůbec nestarají o úspory a boj proti plýtvání,“ prohlásil prezident.

Zemana těší, že Havlíček podporuje jadernou energetiku

„Jsem rád, že jsme se shodli na podpoře jaderné energetiky,“ uvedl Zeman na adresu nového ministra Havlíčka.

„Nyní pod vaším vedením se jistě podaří, aby tento tendr skončil úspěšně. Přál bych si, aby byl transparentní, abychom vycházeli z objektivních kritérií, ať už cenových, ekonomických nebo technických, včetně účasti českých firem v tomto projektu. Také bych si přál, aby tendr nebyl zatěžován žádnými ideologickými předsudky,“ řekl prezident.

Jeho slova si vzal Havlíček k srdci. „Dopředu nechceme nikoho vylučovat,“ odvětil na dotaz iDNES.cz poté, co ho premiér Andrej Babiš uvedl do úřadu.

Premiér Babiš uvedl, že vkládá do Havlíčka velké naděje, že mu pomůže s integrací ekonomických ministerstev. Nevyloučil do budoucna zánik některých resortů a vznik ministerstva hospodářství, které už dříve existovalo.

Kremlík slíbil urychlení výstavby dálnic

Novému ministrovi dopravy Kremlíkovi prezident Zeman popřál, aby se dálnice konečně stavěly alespoň takovým tempem jako v sousedním Polsku.

Ministr po uvedení do úřadu přislíbil urychlení výstavby dálnic a zlepšení bezpečnosti dopravního provozu. „Já na ministerstvu dopravy neběžím dopravní sprint, ale dopravní maraton,“ prohlásil Kremlík.

Ještě před tím, než Zeman jmenoval nové ministry, přijal demise ministra spravedlnosti Jana Kněžínka a odvolal ministryni průmyslu Martu Novákovou. Vicepremiérem už i ministr životního prostředí Richard Brabec.

Protesty na náměstích proti Benešové

V pondělí protestovaly proti nástupu Benešové do vlády v Praze i dalších městech tisíce lidí. Obávají se o ohrožení nezávislosti státních zástupců v době, kdy je trestně stíhán premiér a předseda ANO Babiš a policie předala kauzu Čapí hnízdo, ve které je Babiš stíhán, státním zástupcům.Ti teď mají v rukou, zda pošlou k soud kauzu, v níž jde o podezření na neoprávněné čerpání padesátimilionové dotace z Evropské unie na farmu Čapí hnízdo.

Protikorupční organizace sdružené v platformě Rekonstrukce státu vyzvaly vládu, aby prosadila takovou novelu zákona o státním zastupitelství, která zajistila nezávislost státních zástupců a znemožnila jejich odvolání z politických důvodů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue