Projev prezidenta Miloše Zemana na oslavě 70. výročí vzniku Izraele (25. dubna...

Projev prezidenta Miloše Zemana na oslavě 70. výročí vzniku Izraele (25. dubna 2018). | foto: Michal Růžička, MAFRA

Zeman zamíří do Izraele, v Jeruzalému otevře České centrum

  • 19
Do konce letošního roku Česká republika v Jeruzalému otevře České centrum. „Stane se tak u příležitosti oficiální návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Izraeli,“ řekl poslancům ze zahraničního výboru Sněmovny náměstek ministra zahraničí Ivo Šrámek. Nedojde tak k přesunu ambasády z Tel Avivu do Jeruzalému, po čemž volá Zeman.

„České centrum, co to vlastně je? Je to součást našeho zastoupení v Izraeli?“ zajímalo bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka z ČSSD, nyní šéfa zahraničního výboru Sněmovny.

„Odpovím stejně jako jsem odpověděl egyptskému velvyslanci. Ředitel Českého centra v Tel Avivu má diplomatický pas,“ opáčil mu Šrámek. V centru by měly působit organizace jako CzechTourism nebo CzechTrade, vysvětlil náměstek ministra zahraničí.

Česko tak v současné době nebude následovat USA a Guatemalu, které budou mít v Jeruzalému zastupitelský úřad, ač proti tomu protestují arabské země, protože stále není dořešen statut Jeruzaléma.

Česká republika bude mít v Jeruzalému honorární konzulát, ale to podle Zaorálka nemůže vadit ani arabským zemím. Honorárním konzulem bude izraelský byznysmen Dan Propper.

Problém by šéf zahraničního výboru z ČSSD viděl v tom, kdyby se z Tel Avivu do Jeruzaléma přesunulo sídlo českého velvyslanectví, jak po tom volá Zeman po vzoru amerického prezidenta Donalda Trumpa. Novým velvyslancem v Izraeli se má přitom stát současný ministr zahraničí Martin Stropnický, který odchází z vysoké politiky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video