Prezident Miloš Zeman (vpravo) při pracovním obědě s ministrem vnitra Janem Hamáčkem na Pražském hradě. (27. února 2020) | foto: Twitter: Jiří Ovčáček

Česko je připraveno na příchod koronaviru, ujistil prezidenta Hamáček

  • 102
Prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek sešel s předsedou ČSSD a vicepremiérem Janem Hamáčkem. Na společném obědě, jejichž tradici zahájili v lednu, probírali aktuální otázky jako šíření nového koronaviru či situaci na ministerstvu práce a sociálních věcí, kde v pondělí kvůli informačním systémům zasahovala policie.

Prezident Miloš Zeman se podle Hamáčka zajímal zejména o to, jak je na nákazu novým typem koronaviru připraven český Integrovaný záchranný systém a systém monitoringu včetně toho, jak se bude nakládat s případnými nemocnými. 

„Ujistil jsem pana prezidenta, že jsme několikrát prodiskutovali všechny připravené plány a Česká republika je připravena nákazu zvládnout. Není důvod k panice ani k tomu, aby lidé vykupovali obchody,“ uvedl ministr vnitra. V této souvislosti poukázal na Itálii, kde podle jeho slov úřady vše zvládají a ničeho není nedostatek.

Dalším tématem setkání byla aktuální politická situace. „Probrali jsme některé zákony, takovým evergreenem je například volební zákon. Slíbil jsem panu prezidentovi, že ho o jednáních budu průběžně informovat,“ řekl Hamáček.

Zeman pak Hamáčka zpravil o své středeční schůzce s Janou Maláčovou. „Hovořili spolu i o návrhu na revizi sociálních dávek. Maláčová má plnou podporu pana prezidenta,“ informoval Hamáček.

Ohledně pondělního zásahu policie na ministerstvu sociálních věcí předseda sociálních demokratů uvedl, že nemá jiné informace než ty z médií. „Do detailu zásahu jsme se tedy při debatě nepouštěli. Je třeba počkat na závěr vyšetřování, až bude jasné, co se stalo. Do té doby není možné danou věc dále komentovat,“ uvedl.

Po zásahu policie obvinila dva manažery z pletich a přípravy zneužití pravomoci při zadání zakázky. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) odmítla, že by kvůli případu mohla rezignovat. 

První místopředseda vlády na oběd se Zemanem naposledy dorazil na Hrad 9. ledna. Po jednání novinářům řekl, že probírali aktuální situaci na Blízkém východě, přípravy ČSSD na krajské volby či priority vlády pro letošní rok. Hovořili také o návrhu volebního zákona, jehož podobu připravenou Hamáčkovým ministerstvem vnitra Zeman kritizuje.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video