Gašparovič se loučil se Zemanem. Dal mu vyznamenání, dostal boty

  • 73
Slovenský prezident Ivan Gašparovič se před odchodem z funkce loučí v Praze se svým českým protějškem. Miloši Zemanovi v úterý udělil nejvyšší slovenské vyznamenání Řád bílého dvojkříže. Zeman Gašparoviče pozval na lov do Lán, kvůli čemuž ho obdaroval loveckou obuví a dalekohledem.

Zeman vyjádřil lítost nad tím, že jeho kolega v úřadu končí a označil ho za dobrého přítele České republiky. Gašparoviče po deseti letech v čele Slovenska vystřídá v polovině června ve funkci podnikatel a filantrop Andrej Kiska.

Dosluhující slovenský prezident nekonkretizoval, co bude dělat po odchodu z funkce. Zdůraznil pouze, že se neplánuje stáhnout z veřejného života. Vstup do nějaké politické strany ovšem vyloučil.

Zeman pozval Gašparoviče na lov do proslulé obory lánského zámku. "A aby se mu lépe lovilo, věnoval jsem mu dnes dvoje lovecké boty, jeden dalekohled, a aby to paní Gašparovičové nebylo líto, tak jsem jí věnoval jeden menší dalekohled, aby svého manžela mohla sledovat při lovu," řekl Zeman.

K nízké volební účasti v obou zemích při volbách do Evropského parlamentu Zeman řekl, že se mu zdá důležitější proevropské rozhodování voličů v Česku i na Slovensku. Gašparovič zdůraznil, že volební kampaně v jeho zemi nedostatečně vysvětlovaly důležitost evropských institucí. Na Slovensku a v Česku byla nejnižší volební účast ze všech unijních zemí, jen 13, respektive 18 procent.

Zeman závidí Slovensku přijetí eura

Zeman na tiskové konferenci také uvedl, že závidí Slovensku, že přijalo euro před Českem. Přijetí evropské měny prezident dlouhodobě prosazuje. "Chtěl bych vyjádřit závist, že Slovensko vstoupilo do eurozóny daleko dříve než Česká republika, která o tom jenom uvažuje a uvažuje," uvedl Zeman.

"Doufám, že se nám podaří v této oblasti Slovensko dohnat a že se nám podaří i na základě pozitivních zkušeností 70 procent slovenské populace společnou měnu přijmout," dodal.

Prezidenti spolu jednali také o vztazích mezi bývalými federálními partnery, dopravním propojení, výměnách studentů nebo o spolupráci ve zbrojním průmyslu a mezi armádami obou zemí.

Podle Gašparoviče se oba prezidenti dotkli i změn, které by bylo třeba učinit ve fungování EU, Evropského parlamentu, OSN i Severoatlantické aliance. "Máme velmi blízké názory na evropskou a světovou politiku," řekl končící slovenský prezident, který bude v Česku do středečního večera.

Zeman dostal před třemi týdny při návštěvě německého prezidenta Joachima Gaucka i zvláštní stupeň Velkého kříže za zásluhy o SRN (více čtěte zde). Loni v březnu si předali vyznamenání Gašparovič a končící český prezident Václav Klaus (více čtěte zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video