Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | foto: Michal Růžička, MAFRA

Prezident Zeman věří Babišovi, že dodrží slib snížení daní jen na dva roky

  • 86
Prezident Miloš Zeman věří premiérovi Andreji Babišovi, že dodrží závazek, že po zrušení superhrubé mzdy bude patnáctiprocentní nová daň z příjmu pro většinu obyvatel země trvat jen dva roky. V novém daňovém balíčku, schváleném v nočních hodinách, žádné časové omezení uvedeno není. Babiš se ale k tomu zavázal politicky.

„Omezení daňové změny na dva roky je uvedeno v důvodové zprávě jako politický závazek. Pan prezident věří panu premiérovi, že tento závazek dodrží,“ napsal na dotaz iDNES.cz mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

„Pokud jde o daňovou změnu samotnou, je nyní nutné vyčkat na dokončení legislativního procesu,“ dodal.

Návrh na zásadní snížení daní odhlasovali poslanci v nočních hodinách ze čtvrtka na pátek, kdy ve Sněmovně debatovali dlouhé hodiny. Hlasovat se začalo až po půlnoci. Návrh premiéra Andreje Babiše na zrušení superhrubé mzdy a také nové sazby daně z příjmu z hrubé mzdy na 15 a 23 procent podpořily svými hlasy poslanci ANO, ODS a SPD. 

Obce a kraje přijdou o miliardy

Pro daňový balíček jako celek hlasovalo 68 ze 102 přítomných poslanců. ANO s výjimkou šéfa Sněmovny Radka Vondráčka, který se zdržel, ODS, SPD i několik poslanců KSČM s výjimkou předsedy Vojtěcha Filipa. Zákon nyní posoudí Senát.

Nezodpovědná sekera. Šílenost. Piráti a Hamáček kritizují daňový balíček

Podle Ministryně financí Aleny Schillerové vyjdou celkové dopady všech daňových změn na 130 miliard korun, které budou výpadkem příjmů pro veřejné rozpočty. To kritizují především svazy obcí a krajů, které přijdou o peníze na investice. Obce přijdou v souhrnu o 31 miliard, kraje o 12 miliard. 

„Po roce 1990 ještě nikdy nebyl přijat zákon s tak obrovským negativním dopadem na samosprávy,“ říká Stanislav Polčák, předseda družení místních samospráv ČR. „V této době krize jde o zcela neodpovědné rozhodnutí. Přímo to ohrožuje stabilitu veřejných financí a pro samosprávy tato daňová změna znamená výrazné rozpočtové propady, zřejmě až výpadek 15 procent příjmů, a to trvale,“ dodal. 

Vlnu kritiky si počínání ve Sněmovně vykoledovalo také od řady politiků, v čele s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem. Podle něj je odsouhlasení návrhu nezodpovědnou sekerou. Mikuláš Ferjenčík z Pirátů zase hovoří o rozpočtové šílenosti. Ovšem k hlubokému zářezu dopomohl i on návrhem na zvýšení daňové slevy na poplatníka, která vyjde státní kasu na 50 miliard.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video