Bělobrádek se shodl s prezidentem Zemanem, že nechtějí předčasné volby

  • 76
Šéf lidovců Pavel Bělobrádek a prezident Miloš Zeman se shodli, že nechtějí předčasné volby. "Předčasné volby jsou až posledním řešením a v zásadě i selháním politiků. Je potřeba vyjednávat tak, aby vznikla vláda, která bude mít důvěru," řekl lídr lidovců. O schůzku na požádal ve chvíli, kdy ČSSD odstoupila od jednání s ANO.

Bělobrádek zopakoval, za jakých podmínek by KDU-ČSL jednala o vládě s hnutím ANO, které nemá jistotu, že sociální demokraté jeho nabídku přijmou.

„Ve vládě nemá být člověk obvinění ze závažného trestného činu ekonomické povahy. My jsme na jednání připraveni, i když ta varianta dnes asi není příliš reálná. Nicméně to, co jsme říkali před volbami, to říkáme i nyní na rozdíl od jiných stran,“ uvedl předseda křesťanských demokratů.

„Některé strany už říkají, že hnutí ANO a Andrej Babiš nejsou to samé. Pro nás to zůstává stále ve stejném gardu. V případě, že by hnutí ANO usoudilo, že jeho předseda nemusí být součástí vlády, tak na pomyslné startovní čáře je první samozřejmě ODS, kde by mohla vzniknout dvoučlenná koalice, popřípadě Piráti, ti jsou při eventuálním vyjednávání na prvních pozicích,“ řekl Bělobrádek po jednání s prezidentem Zemanem, kdo by měl podle něj zájem o koalici s ANO, ale bez Babiše. „Zájemce“ přitom řadil podle jejich výsledku ve volbách.

Bělobrádek před pár dny navrhl ještě jednu originální variantu: aby šestice stran – ODS, Piráti, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a hnutí STAN – našla kandidáta na premiéra a spolupracovala s ANO, které ani půl roku po volbách nedokázalo sestavit vládu s důvěrou Sněmovny.

Takovou variantu spolupráce ale ostatní strany odmítly a premiér v demisi a šéf ANO Andrej Babiš to označil za špatný vtip. Bělobrádek svůj nápad hájil tím, že chtěl demonstrovat, že neexistují jen varianty vlády, která by se opírala o strany z kraje politického spektra s extrémními názory – KSČM či SPD Tomia Okamury.

Prezident se již v úterý sešel s předsedou ODS Petrem Fialou a šéfem Pirátů Ivanem Bartošem. S předsedou ČSSD Janem Hamáčkem má domluvené setkání na čtvrtek. O den později bude rozhodovat předsednictvo sociální demokracie o tom, zda přijme Babišovu nabídku na zastoupení ve vládě a jednání mezi ANO a ČSSD se obnoví.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video