Premiér Andrej Babiš v Lánech.

Premiér Andrej Babiš v Lánech. | foto:  Dan Materna, MAFRA

Zeman se v úterý sejde s Babišem. Do Lán přijedou i Bartoš a Výborný

  • 268
Prezident Miloš Zeman se v úterý sejde na zámku v Lánech s premiérem Andrejem Babišem. Společně budou zřejmě opět řešit výměnu v čele ministerstva kultury. O setkání požádal Babiš, ještě před ním na schůzku s prezidentem dorazí postupně i šéf Pirátů Ivan Bartoš a předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

„Všichni o setkání požádali, témata jsou tedy na hostech. V úterý v Lánech pan prezident přijme na jejich žádost: ve 13:30 předsedu Pirátů, ve 14:30 předsedu KDU-ČSL a v 17:00 předsedu vlády,“ napsal iDNES.cz mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Podle Babiše je schůzka pravidelným setkáním prezidenta s premiérem, která se v poslední době konají každý měsíc. „Budeme mluvit o všem,“ uvedl pro iDNES.cz. Potvrdil, že jedním z témat bude situace na ministerstvu kultury.

Před jednáním se Zemanem by se měla uskutečnit i schůzka Babiše s vicepremiérem Hamáčkem. Oba politiky zastihlo Zemanovo vyjádření tento týden na dovolené a Babiš oznámil, že s šéfem ČSSD bude záležitost řešit po návratu do Česka.

Zeman ve středu oznámil, že nechce jmenovat ministrem místopředsedu ČSSD Michala Šmardu, protože má výhrady k jeho odborným kompetencím. Šéfa sociálních demokratů Jana Hamáčka proto požádal, aby přišel s jiným kandidátem. ČSSD to odmítá. 

Spor o nového ministra trvá čtvrt roku. Zeman v polovině prázdnin po dvou měsících od doručení návrhu premiéra odvolal ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), ohledně jeho nástupce se ale slíbil vyjádřit až v polovině srpna. Ve středu pak uvedl, že Šmarda je odborně nekompetentní, protože se nikdy nezabýval problematikou české kultury.

Podle opozice či ústavních právníků si Zeman počíná protiústavně, základní zákon mu nedává možnost návrhu na jmenování ministra nevyhovět. Hamáček řekl, že ústava nezná možnost, podle které by prezident mohl hodnotit odborné předpoklady kandidáta na ministra. ČSSD dlouhodobě trvá na Šmardovi s odkazem na koaliční smlouvu. Pokud by si nemohla sama vybírat své zástupce ve vládě, nemá podle ní účast v koalici smysl. 

Výborný: Chci mít informace přímo od prezidenta

Výborný svou schůzku potvrdil portálu iDNES.cz, sejít se s prezidentem podle svých slov chtěl už od sjezdu lidovců na jaře, kdy se stal předsedou strany. „Chci mu představit priority KDU-ČSL, ale samozřejmě se ho také chci ptát na aktuální politickou situaci. Chci ty informace mít od něj, nikoliv jen zprostředkovaně přes mluvčího,“ uvedl.

KOMENTÁŘ: Kdyby byla ČSSD chytřejší, mohla nejmenování Šmardy předejít

Jedním z témat hovoru podle Výborného jistě bude i aktuální situace kolem ministra kultury. „Prezidentovi zopakuji naše stanovisko, že všichni ústavní činitelé by měli ústavu dodržovat, včetně prezidenta. V této věci se asi neshodneme, ale chci, aby slyšel náš jasný názor.“

Dodal, že se schůzka měla uskutečnit už v době voleb o Evropského parlamentu, ale z organizačních důvodů se nekonala. Pozvání do Lán na příští úterý Výborný dostal minulý týden.

Chci mluvit o zprávě NKÚ, řekl Bartoš

„Schůzku mám domluvenou zhruba od začátku léta. Témata už jsme nějakým způsobem předjednali, jsou tam samozřejmě otázky vlády a jmenování,“ informoval iDNES.cz Bartoš, že o ministerstvu kultury bude řeč.

Z dalších témat zmínil výroční zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). „Tu zprávu, že naše země nevzkvétá, jsme často řešili i na vládě a přijde mi, že ani věci jako rozpočet a další otázky vláda neadresuje. Chybějí peníze v sociálních službách, krize bydlení a tak dále, v tom všem mě zajímá názor pana prezidenta,“ dodal předseda Pirátů.

Bartoš doplnil, že společně s ním na schůzku dorazí i místopředseda Pirátů Radek Holomčík. „Zabývá se dlouhodobě zemědělstvím, krajinou, vodu a lesy, takže i na tato témata dojde,“ řekl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video