Verze výbuchu ve Vrběticích je jedna, řekl Babiš po jednání se Zemanem

  • 701
Prezident Miloš Zeman přijal na zámku Lánech premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Předseda vlády řekl, že verze výbuchu ve Vrběticích je jen jedna. Babiš řekl, že v tomto souhlasí s tím, co řekl v pondělí i vicepremiér Jan Hamáček. Zeman v neděli ve svém projevu mluvil o dvou vyšetřovacích verzích.

„Teď je jenom jedna vyšetřovací verze a to je samozřejmě podle těch indicií a podle toho, co jsme dostali od policie, útok ruských agentů. Pan prezident mluvil o první verzi, se kterou pracovala policie od roku 2014, a to byla verze manipulace s vojenským materiálem ve skladě. Takže ta verze je jedna, já v podstatě souhlasím s tím, co říkal pan místopředseda Hamáček,“ řekl Babiš. Uvedl, že to prezidentovi vysvětloval.

„Existuje jedna vyšetřovací verze a ta je spojena s pohybem příslušníků jednotky 29155,“ řekl Hamáček v pondělí na tiskové konferenci ČSSD. Jde o činnost příslušníků ruské vojenské tajné služby GRU na českém území.

Setkání prezidenta s premiérem v Lánech se konalo jen pár dnů po diplomatické roztržce s Ruskem kvůli důvodnému podezření, že výbuch v muničním skladu ve Vrběticích mají na svědomí důstojníci GRU. Česko kvůli tomu vyhostilo nejprve 18 a pak desítky dalších Rusů z ambasády v Praze.

Zeman v neděli řekl, že neexistují důkazy, že by dva agenti ruské vojenské tajné služby GRU byli ve Vrběticích. Když se potvrdí akce ruské rozvědky, je podle něj třeba, aby za to Ruská federace zaplatila například neúčastí Rosatomu v tendru na nový blok jaderné elektrárny v Dukovanech.

„Pracujeme se dvěma vyšetřovacími verzemi,“ tvrdil prezident. Možnou verzí je podle Zemana i to, že došlo k výbuchu v důsledku neodborné manipulace s výbušným materiálem.

Hamáček a později i Babiš v pondělí tvrzení prezidenta Zemana popřeli.

O budoucnosti šéfa BIS Koudelky premiér mluvit nechtěl

Premiér Babiš dostal v Lánech od novinářů otázku i na to, jak vidí budoucnost šéfa Bezpečnostní informační služby Michala Koudelky. „Na to se mě zeptejte, až se jeho mandát bude chýlit ke konci,“ opáčil Babiš.

Vláda přitom v pondělí navrhla povýšení Koudelky do hodnosti generála. Zeman Koudelku už pětkrát jmenovat odmítl a nechce to udělat ani letos.

„Samozřejmě to má smysl, protože to je výraz ocenění ze strany vlády a je výraz podpory a důvěry,“ řekl vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček o snaze povýšit Koudelku do hodnosti generála.

Právě BIS zjistila a upozornila vládu na to, že za výbuchem v muničním skladu ve Vrběticích, při němž zahynuli dva čeští občané, byli zřejmě dva důstojníci ruské vojenské tajné služby GRU Anatolij Čepiga a Aleksandr Miškin.

Tento týden dorazí rekordně vakcín, řekl Babiš

Babiš řekl, že se Zemanem mluvil také o očkování. „Tento týden by měla dostat Česká republika rekordní množství vakcín. 604 tisíc. Dokonce Astra Zeneca by měla dodat konečně 146 tisíc,“ uvedl Babiš.

Zopakoval, že ve středu by se měla otevřít rezervace k očkování pro lidi ve věku od 55 do 59 let. Naposledy se v pátek mohli začít registrovat lidé nad 60 let.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue