Babiš bude premiérem na Mikuláše, už má všechny kandidáty do vlády

  • 829
Andrej Babiš zřejmě bude premiérem 6. prosince, tedy na Mikuláše, a jeho vláda by mohla být jmenována 15. prosince. Zeman to řekl České televizi při své návštěvě Moskvy. Se šéfem ANO, usilujícím o sestavení menšinové vlády, se plánuje sejít v úterý 28. listopadu. Babiš řekl iDNES.cz. že již našel kandidáty do celé své vlády.

„Předpokládám, že mě Andrej Babiš seznámí, řekněme, s první verzí svého návrhu ministerského kabinetu. To bude tedy základní náplň našeho jednání,“ uvedl Zeman podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka při setkání s českými novináři v Moskvě. Zeman, který je tento týden na návštěvě Ruska, koncem října pověřil Babiše jednáním o sestavení nového kabinetu.

„Já jsem požádal o schůzku na Hradě, zatím nemám termín,“ uvedl ve čtvrtek  Babiš. „Především musí být zvoleno vedení Poslanecké sněmovny, aby vůbec mohla vláda pana Sobotky podat demisi. Teprve potom může prezident jmenovat premiéra,“ uvedl šéf ANO. 

V pátek čeká Sněmovnu volba pěti místopředsedů. Kandidáty jsou Petr Fiala z ODS, Vojtěch Pikal od Pirátů, Tomio Okamura z SPD, Vojtěch Filip z KSČM a Jan Hamáček z ČSSD.

Babiš chce vytvořit menšinovou vládu ANO doplněnou o nestraníky. „Už mám kandidáty do celé vlády,“ řekl iDNES.cz Babiš. „Ale když pořád všichni píší, že ta vláda nezíská důvěru, tak někdo to třeba řeší i s rodinou,“ popsal Babiš, proč je na některé místo ve vládě stále více než jeden kandidát.

Podporu menšinové vládě ANO ostatní parlamentní uskupení vylučují, pouze KSČM dala najevo ochotu za určitých podmínek takový kabinet tolerovat. Babiše trochu překvapil termín 15. prosince, protože by se rád už 14. a 15. prosince účastnil summitu Evropské unie jako premiér s už jmenovanou vládou. A dříve také říkal, že by chtěl, aby vláda získala důvěru do Vánoc.

Prezident Zeman se ještě před jmenováním ministrů s kandidáty do vlády chce setkat, přinejmenším s těmi, kteří budou ve vládě nováčky. Ve vládě mají být dosavadní ministři za hnutí ANO, s výjimkou ministra financí Ivana Pilného, který se rozhodl v politice skončit.

Ministrem životního prostředí má být znovu Richard Brabec, spravedlnosti Robert Pelikán a dopravy Dan Ťok. Dosavadní ministr obrany Martin Stropnický by se mohl přesunout na diplomacii a Karla Šlechtová povede místní rozvoj, nebo se posune na obranu. O dalších jménech do vlády Babiš mluvit nechce, dokud je nepředstaví prezidentovi Zemanovi.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video