Předseda Pavel Rychetský ve sněmovně Ústavního soudu v Brně, který 3. února...

Předseda Pavel Rychetský ve sněmovně Ústavního soudu v Brně, který 3. února 2021 vyhověl stížnosti skupiny senátorů STAN, KDU-ČSL a TOP 09 a a zrušil část volebního zákona. | foto: ČTK

Děkuji za podporu, vzkázal Rychetský poté, co mu Zeman sebral vyznamenání

  • 671
Ústavní soudce Pavel Rychetský prostřednictvím Twitteru Ústavního soudu poděkoval všem za podporu, kterou mu vyjádřili potom co prezident Miloše Zeman rozhodl o anulování státního vyznamenání, které mu loni v říjnu udělil. Zeman tak učinil kvůli rozhodnutí ÚS z minulého týdne. Soud totiž zrušil část volebního zákona jen pár měsíců před volbami.

Prezident Miloš Zeman ve středu večer prostřednictvím svého mluvčího vzkázal, že neudělí státní vyznamenání ústavnímu soudci Pavlu Rychetskému.

Řád Tomáše Garrigue Masaryka mu však již udělil loňského 28. října. Prezident míní, že Ústavní soud, jemuž Rychetský předsedá, poškodil Českou republiku zrušením volebního zákona v době předvolební kampaně.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ve středu pro iDNES.cz uvedl, že státní vyznamenání nebude předáno a dojde k anulaci celé záležitosti.

Rychetský na celou záležitost reagoval ve čtvrtek prostřednictvím sociálních sítí.

„Předseda ÚS Pavel Rychetský by chtěl poděkovat všem, kteří mu v souvislosti s aktuálním rozhodnutím prezidenta republiky vyslovili podporu. Toto rozhodnutí prezidenta republiky však nebude komentovat,“ stojí na Twitteru Ústavního soudu.

Redakce iDNES.cz Rychetského požádala o přímé vyjádření. Soudce má však v tuto chvíli telefon nedostupný.

Hrad Rychetskému udělení oznámil už loni, ale kvůli epidemiologické situaci se ceremoniál odehrál jen virtuálně, řády nebo některou z medailí si ocenění převezmou až při příštím udělování.

 „Nositelem řádu či vyznamenání se oceněný stává od zveřejnění, letos tedy od vyvěšení na stránkách Pražského hradu,“ vysvětlil loni 28.října šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš. „Ocenění se to samozřejmě dozvídají předem a musí s tím i souhlasit,“ dodal protokolář.

Řád nemůže odebrat prezident, ale soud

Jinak vidí celou situaci Krulišův předchůdce bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt. „Je to bezprecedentní zpolitizování českých řádů a vyznamenání,“ uvedl pro iDNES.cz.

K podobné situaci podle něj v Česku ještě nedošlo a Rychetský nositelem řádu je a zůstává. „Udělení řádu je dokument, podepsaný prezidentem a kontrasignovaný premiérem, předání dekorace je jen technikálie,“ vysvětlil Forejt.

Řád či vyznamenání lze nejen dostat, ale také o něj přijít. Tedy pokud soud někomu takový trest uloží. Podmínky trestního zákoníku pro uložení tohoto trestu jsou poměrně přísné a v tomto případě nebyly splněny.

Navíc to nemůže udělat prezident, ale jen soud a za jasných podmínek. Trestný čin by musel být „spáchán ze zvlášť zavrženíhodné pohnutky“ třeba vlastizradu. České soudy dvakrát soudily nositele některé z českého vyznamenání, ale ani jednou tento trest nebyl ani navržen.

Zeman chce vyznamenání pro Rychetského anulovat kvůli rozhodnutí Ústavního soudu z minulého týdne. Soud totiž zrušil část volebního zákona jen několik měsíců před volbami.

ÚS rovněž škrtal v paragrafech upravujících určování počtu poslanců v jednotlivých volebních krajích a průběh skrutinia, tedy rozdělování mandátů za použití d’Hondtovy metody. Poslanci nyní musí rychle rozhodnout o nové podobě volebního zákona.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video