Ministerstvo školství vedené zeleným Liškou upřednostňovalo projekty zelených. Ilustrační foto

Ministerstvo školství vedené zeleným Liškou upřednostňovalo projekty zelených. Ilustrační foto | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Zelení sobě: Za ministra Lišky šly na vzdělávací projekty zelených miliony

  • 144
Zelení na ministerstvu školství "živili" své stranické kolegy penězi z evropských fondů. Třetina všech dotací z jednoho kola vyplácení šla loni na ekologickou výchovu. Projekty v mnoha případech připravili důležití členové zelených. Ostatní předměty – i ty důležité, jako třeba moderní dějiny – dostaly podstatně méně.

Peníze šly přes program Vzdělání pro konkurenceschopnost, ze kterého se loni vyplatilo 600 milionů. Na ekologickou výchovu z toho šlo 220 milionů. Projekt se rozjížděl ještě za ministrování Ondřeje Lišky.

Miliony dostalo mimo jiné středisko ekologické výchovy Sever, které vede královéhradecký kandidát za zelené Jiří Kulich. Uspělo i brněnské sdružení Rezekvítek řízené zeleným zastupitelem Brna-Bystrc Petrem Laštůvkou.

Ekologie do škol

V době, kdy Ondřej Liška vedl ministerstvo školství, dostali dotace například:

Jiří Kulich, lídr zelených za Královéhradecký kraj a šéf ekologického centra Sever

Pavel Křížek, radní za zelené ve Voticích a šéf "Ochrana fauny, o.s."

Petr Laštůvka, zelený zastupitel v Brně a šéf sdružení Rezekvítek.

Podobná suma jako loni se měla vyplatit také v druhém kole na začátku letošního roku. Druhé kolo však minulý týden těsně před zveřejněním výsledků pozastavila dnešní ministryně školství Miroslava Kopicová. Právě kvůli pochybnostem. Ministryně chce zkontrolovat, zda peníze jdou opravdu tam, kde jsou nejvíc potřeba.

Ekologie ano, ale s mírou

Dotace z EU by měly sloužit hlavně k pozvednutí předmětů, ve kterých české děti zaostávají – podle pedagogů málo čtou, neznají nedávné dějiny a v mezinárodním srovnání jim vycházejí špatné výsledky v matematice. Přesto dostává zdaleka nejvíc peněz ekologická výchova. MF DNES na to upozornili pedagogové a pod příslibem anonymity i zaměstnanci ministerstva.

Kopicová vidí chybu v hodnocení projektů. "Nechala jsem oznámkovat jejich hodnotitele a dostala jsem doporučení některé vyřadit. Pořadí projektů bylo velmi ovlivněno těmito lidmi," řekla ministryně.

Předseda zelených a bývalý ministr školství Ondřej Liška přesto tvrdí, že "nechápe, jak z toho někdo dedukuje propojení na Stranu zelených". "Jedním z principů, který EU prosazuje, je ekologická výchova," odvolává se Liška na Unii.

Brusel však podle mluvčí ministerstva Kateřiny Böhmové (pracovala už pro Lišku) jen ukládá, že ekologie musí být zastoupena jako jedna z šesti priorit – ne kolik má dostat peněz, ani že má převálcovat ostatní. Mezi priority patří i historie, čtení či cizí jazyky. "Je pravda, že za zeleného ministra měly zelené projekty zelenou," řekla mluvčí. A slíbila, že příště už ministerstvo stanoví strop pro podporu jednoho oboru.

Čtěte ve čtvrteční MF DNES

O tom, jak ministerstvo školství pod vedením zeleného ministra upřednostňovalo projekty ekologické výchovy před jinými, čtěte ve čtvrtečním vydání MF DNES.

.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video