Martin Bursík, Kateřina Jacques a Ondřej Liška

Martin Bursík, Kateřina Jacques a Ondřej Liška | foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zelení se v eurovolbách spálili, podle politologa v podstatě končí

  • 349
Stranu zelených čeká perné léto. Po prohraných eurovolbách přišla o předsedu Martina Bursíka. Stranu prozatím povede bývalý ministr školství Ondřej Liška. Podaří se zeleným odvrátit pád a získat v podzimních volbách potřebných pět procent? Podle politologa Josefa Mlejnka jen stěží. "Zelení de facto končí," míní.

"Těžko předpokládat, že by byli schopni v podzimních volbách překročit pět procent," řekl iDNES.cz Mlejnek. Bursíkův odchod je podle něj vyústěním určitého vývoje. - čtěte Šéf zelených Bursík rezignoval, stranu povede Liška

"Strana byla od začátku zranitelná. Měla slabou organizační strukturu, nepodařilo se jí uchytit v komunální politice, trpěla nedostatkem politických osobností," shrnuje Mlejnek skutečnosti, které vedly k debaklu v eurovolbách a rezignaci Martina Bursíka.  

"Samozřejmě se tam projevil i způsob vedení strany Martinem Bursíkem, který byl jednostranně silový," dodal Mlejnek. Politolog tím narážel na loňský vulgární e-mail, v němž stálo "donutíme je ke spolupráci - silou". - čtěte Bursík poslal Zubové e-mail s nadávkou, prý se jí netýkal  

Do čela Strany zelených se po Bursíkově rezignaci prozatím postavil poslanec a bývalý ministr školství v Topolánkově vládě Ondřej Liška. "Liška je asi potenciálně schopný politik, ale na politického lídra... to je pro něho asi příliš těžký úkol," míní Mlejnek.

Redakce iDNES.cz se během dne snažila sehnat jak Martina Bursíka, tak i Ondřeje Lišku, aby se k současné situaci ve straně vyjádřili. Ani jeden z nich nezvedal telefon ani nereagoval na SMS.

Liška se k současné situaci částečně vyjádřil včera po oznámení Bursíkovy rezignace. "Jsme přesvědčeni, že značka liberální zelené strany má šanci obstát," řekl pro MF DNES.

Liška chce údajně Stranu zelených do října sjednotit a zefektivnit. Stejného názoru je i Mlejnek. "Strana zelených je značka, která by potenciálně na trhu mohla být úspěšná," řekl.

Aby uspěla u předčasných voleb, musel by ale podle Mlejnka do ní někdo investovat hodně peněz. "Vydupat zezdola, znovu poslepovat, nalovit osobnosti a pojmout to hodně marketingově, zkusit tu značku pod nějakou inovací prodat," uvedl Mlejnek.

Kuchtová: Odejít by měla i Jacques

O tom, jakou strategii Liška zvolí, lze zatím jen spekulovat. Nabízí se otázka, jestli se pokusí spojit s vyloučenými členkami Olgou Zubovou, Věrou Jakubkovou a Danou Kuchtovou.

Dana Kuchtová už v dubnu avizovala, že by se do strany chtěla vrátit. - čtěte Kuchtová chce být zase zelená: Nenechám se otrávit nějakým Bursíkem

Bývalá místopředsedkyně Strany zelených se dnes pro ČTK vyjádřila, že za propad Strany zelených ve volbách do Evropského parlamentu je kromě Martina Bursíka odpovědná i místopředsedkyně strany Kateřina Jacques a i ona by měla ze své funkce odejít.

Poslankyně Jacques ČTK sdělila, že na pondělním jednání stranického vedení svou funkci k dispozici dala. Předsednictvo ale její rezignaci nepřijalo.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video