Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Předseda Strany zelených Ondřej Liška | foto: MF DNES

Zelení a lidovci by ve Sněmovně vystřídali VV, komunisté dohnali ODS

  • 1792
Pokud by se nyní konaly volby, vrátily by se do Sněmovny strany, které z ní při posledním volebním klání vypadly - zelení a lidovci. Naopak by na bránu střeženou pětiprocentní hranicí marně bušily Věci veřejné. Převahu 112 hlasů by měly levicové strany - sociální demokracie a komunisté.

Ve Sněmovně sestavené podle modelu agentury Factum Invenio by zasedlo celkem šest stran. Nejsilnější - nikoliv překvapivě - by byla sociální demokracie se 73 hlasy. Podobnou sílu přisuzují ČSSD i průzkumy ostatních agentur.

Metodika průzkumu

Volební model Factum Invenio je založen na stranických preferencích a na informacích o hlasování v minulých volbách do Poslanecké sněmovny. Zohledňuje deklarovanou ochotu lidí zúčastnit se voleb a vývojové trendy skutečné volební účasti. Výpočet mandátů vychází z výsledku volební prognózy a zohledňuje přepočítávání získaných mandátů d'Hondtovou metodou za jednotlivé volební kraje.

Zdroj: Factum Invenio

Jenže zatímco běh polistopadové politiky v minulých patnácti letech určovalo soupeření ODS a ČSSD, nyní se občanští demokraté krčí hodně daleko s pouhými 39 poslanci. A co hůř pro ně - stejný počet zákonodárců dává průzkum komunistické straně.

Sílu ODS sice oslabil vznik TOP 09, ale ani třiatřicet křesel pro TOP 09, devět pro lidovce a sedm pro zelené by na pohodlné levicové většině 112 hlasů nic nezměnilo. A to ani v případě, že by takzvaná výběrová chyba, která může činit u každé ze stran plus minus dvě poslanecká křesla, hrála ve prospěch pravicových a středových stran.

Voleb by se zúčastnilo jen 55,5 % oprávněných voličů, což je značně méně, než byla skutečná volební účast loni v květnu (62,6 %).

"Oproti předchozím výsledkům stoupá podpora malých stran, jako jsou Pravý blok, Strana svobodných občanů a jiné. Žádná z nich by ovšem stále nepřekročila hranici 2,0 %. Celkem by ve volbách 'propadlo' 12,5 % hlasů, odevzdaných dohromady všem stranám pod pětiprocentní hranicí," uvedla agentura Factum Invenio (její zprávu čtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video