Penc se chce věnovat dění v Královéhradeckém kraji, zejména ho zajímají správní řízení ohledně staveb "na zelené louce".

Penc se chce věnovat dění v Královéhradeckém kraji, zejména ho zajímají správní řízení ohledně staveb "na zelené louce". | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Zelené opouští aktivista a kozí farmář Stanislav Penc

  • 39
Ekologický aktivista Stanislav Penc se rozhodl odejít po dvou letech ze Strany zelených. Působil jako asistent předsedy Martina Bursíka a stál v čele zelených v Královéhradeckém kraji. Vadí mu třeba to, že se do čela strany derou "neschopní" členové. Hodlá se více věnovat občanským aktivitám.

"Loajalita ke společnému dílu, k úspěchům i prohrám má být základ společné práce v politické straně nebo hnutí. Tento fenomén jsem si hodně uvědomoval během parlamentních voleb a mého vstupu do Strany zelených před dvěma roky. Teď už tento dojem bohužel nemám," napsal Stanislav Penc v prohlášení, které rozeslal médiím.

Opouští vedení krajské organizace zelených v Královéhradeckém kraji, pozici poslaneckého asistenta Martina Bursíka a končí svou partajní činnost. Své místo vidí spíš v oblasti občanských aktivit než v politické straně.

Důvodem jsou pro něj například "ambice některých zelených legitimizovat KSČM v politickém prostoru". Naznačil také touhu po moci, která podle něj ovládá některé "neschopné spolustraníky". Konkrétní jména neuvedl.

Stanislav Penc

"Jsem přesvědčený optimista a věřím v to, že se v budoucích časech dočkáme vítězství spravedlnosti a pravidel nad naplňováním osobních ambicí jednotlivců," dodal s tím, že se do budoucna nevyhýbá další volební kandidatuře.

Penc chce nyní hlavně sledovat dění v kraji a vstupovat do správních řízení zejména ohledně staveb "na zelené louce" nebo kácení stromů.

"Rozhodnutí Stanislava Pence vnímám s lítostí, ale respektuji ho jako svobodné rozhodnutí osobnosti, která se necítí komfortně v žádné formální struktuře, politickou stranu nevyjímaje," sdělil iDNES.cz první místopředseda zelených Martin Ander.

Penc své výtky podle něj adresoval především těm, kteří jsou ve stranické opozici a se kterými dlouhodobě vedl ostrou polemiku.

Paroubkovi volal z trutnovského pódia

"Těší mě, že v žádném případě nerezignuje na svou občanskou angažovanost a bude se i nadále aktivně věnovat obhajobě lidských práv a zdravého životního prostředí ve svém okolí," dodal Ander.

Do jaké míry bude chybět šéfovi zelených a ministru životního prostředí Martinu Bursíkovi, se zatím nepodařilo zjistit. Podle mluvčí strany Evy Rolečkové je Bursík na pracovní návštěvě Šumavy, kde s tamějšími starosty probírá problematiku přírodního parku, a jeho vyjádření není k dispozici.

Bojovník za lidská práva a bývalý disident Stanislav Penc je kromě své činnosti ve Straně zelených známý coby veřejný obhájce pěstování konopí a chovatel koz na farmě v Milkovicích na Jičínsku v Českém ráji. - čtěte Plakáty s Pencem v konopí trestné nejsou, řekla policie

Výrazně na sebe upozornil už před třemi lety, kdy zveřejnil číslo mobilního telefonu tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka. Nadiktoval ho divákům rockového festivalu v Trutnově. - čtěte Zveřejnění čísla Paroubkova mobilu zůstalo bez trestu


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video