(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Michal SváčekMF DNES

Třetina zdravotníků chce změnit práci. Vadí jim nízké platy a byrokracie

  • 337
Přibližně 34 procent zdravotníků loni plánovalo v příštích dvanácti měsících odejít ze zaměstnání. Více než třetina dotazovaných nebyla spokojena s fixní částí své mzdy či platu a přes tři čtvrtiny sester a dalších nelékařských profesí považovalo mzdové podmínky za nejčastější důvod odchodu svých kolegů.

Mezi nejzávažnější problémy patří nedostatek personálu kvůli přetížení sester byrokracií, nevyužitý potenciál sester v lůžkové péči a upřednostňování některých zaměstnanců podle sympatií vedení. Jeho výsledky ve středu zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví. Dotazník zhotovený přímo pro něj vyplnilo jej přes 15 000 lidí, nejčastěji všeobecné zdravotní sestry s praxí přes deset let.

Největší pracovní motivací pro zdravotníky je podle dotazníku možnost pomáhat ostatním (68 procent), peníze jsou na druhém místě (50,3 procent). Na třetím místě skončil kolektiv (46 procent). Jako největší překážku v práci uvedly přes dvě třetiny respondentů  (68,3 procent) nedostatečné platové ohodnocení, přes polovinu respondentů (50,8 procent) přílišnou vytíženost a téměř polovina uvedla také příliš byrokracie (43,6 procent) a nedostatečnou motivaci ze strany zaměstnavatele (46,9 procent).

Ze svého stávajícího zaměstnání plánuje v příštím roce odejít zhruba 34 procent dotazovaných zdravotníků – téměř polovina z nich se přitom chystá zamířit úplně mimo zdravotnictví. Dvanáct procent by pak chtělo odejít do jiného zdravotnického zařízení, pět procent na jinou pozici ve stejném zařízení a dvě procenta na mateřskou dovolenou. 

Podle dřívějších informací ministerstva chybí v nemocnicích kolem 3000 zdravotních sester. „V žebříčku opatření, která by vedla ke stabilizaci počtu sester, nejvíce respondentů uvedlo zvýšení platu či mzdy, na druhém místě zlepšení pracovních podmínek a dále možnost výsluhové renty,“ uvedlo ministerstvo. 

V roce 2019 se zdravotníkům zvýší platy, lékárníci začnou hledat padělky

Ministerstvo uvedlo, že na snižování byrokracie v nemocnicích pracuje. „Od července loňského roku jsme přijali novelu zdravotnické dokumentace, která přináší výrazné zjednodušení a více odpovídá skutečným potřebám zařízení,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Zlepšit situaci má podle něj i chystaná větší elektronizace zdravotnictví.

Cílem dotazníku, který probíhal od srpna do konce října loňského rokubylo podle ministerstva zmapovat situaci a spokojenost nelékařského zdravotnického personálu napříč všemi specializacemi, obory a zdravotnickými zařízeními. „Závěry dotazníku chci probrat i s řediteli přímo řízených nemocnic a doporučit jim, aby se na dané problémy zaměřili a postupně je řešili,“ dodal Vojtěch.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video