Lékaři chystají online demonstraci

Lékaři chystají online demonstraci | foto: Radovan Hudák

Ať Volný nežvaní nesmysly, říká lékař a iniciátor „demonstrace“ zdravotníků

  • 225
Část zdravotníků plánuje na pátek symbolickou online demonstraci. Jejím cílem je ukázat, jak současnou dobu prožívají oni sami. Rovněž iniciativa varuje před dezinformacemi. „Vážená vládo, pomozte nám a zajistěte očkování pro všechny občany v co nejkratší době,“ vyzývá.

Zdravotníci poukazují na údajně nezodpovědné demonstrace, které se uskutečnily o víkendu v Praze. „Cílem není zorganizovat obdobnou akci na náměstí, ale lidem připomenout, že zdravotníci dělají vše pro záchranu lidských životů a návrat k normálu,“ píše se v pozvánce. Symbolickou účast na události Iniciativa zdravotníků – důvěřujte nám, přislíbilo 10 tisíc lidí.

Iniciátor páteční online akce lékař Radovan Hudák pro iDNES.cz uvedl, že demonstrace patří mezi hlavní způsoby projevení společného názoru v demokratických krajinách. Pokud se však dodržují pravidla. „Všichni demonstranti, kteří se shromažďovali ve velkých skupinách, nedodržovali rozestupy, nekryli si ústa a nos respirátory, porušili současné nařízení a ohrožovali zdraví své i svých spoluobčanů. Z mého pohledu policie selhala, když několik hodin jenom žádala demonstranty, aby se rozešli, ale výrazně proti nim nezasáhla,“ uvedl lékař pro iDNES.cz.

Hudák rovněž uvedl, že chápe tíživou situaci mnohých lidí, ale podle jeho slov, si demonstranti musí uvědomit, že svojí účasti na hromadných akcích protestují zejména proti zdravotníkům a prodlužují dobu návratu k normálnímu životu.

Lékař Hudák chce zdravotníkům ukázat, že naprostá většina lidí důvěřuje právě zdravotníkům, nikoliv příspěvkům dezinformátorů, mezi nimiž je podle nich například Lubomír Volný. „Chceme podpořit všechny zdravotníky, aby s lidmi více mluvili a sdíleli své zkušenosti z nemocnic, nebo své odborné znalosti,“ uvádí iniciátor akce a lékař Radovan Hudák, který chce ukázat hned na několik důležitých věcí.

Nevěřte pseudoodborníkům, prosí iniciativa

„Milí spoluobčané, jsme v tom s vámi. I my zdravotníci jsme už unavení ze současné krize a všemožných omezení,“ stojí v prvním bodě. V něm rovněž zdravotníci uvádí, že ani je nebaví nosit respirátory a ochranné pomůcky, ale přesto je na sobě mají 12 až 24 hodin denně. „A to, abychom chránili své i vaše zdraví. Prosíme vás, noste je taky!,“ vyzývá Hudák s tím, že i zdravotníci mají chuť protestovat proti vládě.

„Taky bychom chtěli jít na náměstí říct svůj názor, ale víme, že shromažďování lidí je jedním z hlavních faktorů šíření viru,“ současně upozorňuje lékař a varuje před srocováním lidí a hromadným akcím.

Letadlo nad Brnem a šíření covidu? přemítá Volný. Kroužilo však kvůli mlze

„Důvěřujte nám,“ prosí veřejnost s tím, aby nevěřila pseudoodborníkům, kteří zpochybňují vakcíny, nebo ze sebe dělají experty na experimentální léky, například s látkou ivermektin. „Věřte nám zdravotníkům, že vám podáváme všechny dostupné léky, které vám můžou pomoct. Nejlepším lékem, který nyní máme, je jednoznačně vakcína, tak se prosím běžte očkovat hned, jak to pro vás bude možné,“ uvádí Hudák z iniciativy, který ke spolupráci vyzývá i další zdravotníky.

Symbolická podpora zdravotníků. Srdíčko na respirátoru | foto: Radovan Hudák

Hudák již dříve na sociální síti vyzval Volného, aby přestal „žvanit nesmysly“ a ukázal, jak umí zachraňovat životy, když „si nyní hraje na největšího odborníka a covidového lékaře v České republice“.

Zajistěte očkování pro všechny, vyzývá lékař

Hudák zároveň prosí zdravotníky, aby se podělili s veřejností, co prožívají v nemocnicích, sdíleli fotky i příběhy. „Pokud totiž zdravotníci mlčí, dezinformátoři vyhrávají,“ míní lékař a vyjadřuje svým kolegům podporu, aby v nelehké době vydrželi a nevzdávali se. „Nezastavíme-li dezinformační válku, tak nás nezabije jenom virus, ale zejména lidská hloupost,“ upozorňuje.

Lékař současně prosí vládu aby zajistila očkování pro všechny v co nejkratší době.  „Vážená policie, zastavte porušování protiepidemických pravidel. Doba, kdy stačilo napomenutí je dávno pryč. Nedovolte, aby opět běhaly tisíce lidí v rámci demonstrací po městech, zatímco nemocnicím docházejí poslední lůžka,“ vyzývá lékař k větší zodpovědnosti policie.

Po Velikonocích začneme postupně rozvolňovat, odhadl premiér Babiš

Stejně tak se obrací k justici, aby trestala šíření poplašných zpráv, a to zejména na sociálních sítích a úmyslné šíření koronaviru a šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti.

„Chcete-li kromě výše zmíněných bodů symbolicky podpořit zdravotníky? V tom případě namísto tleskání na balkónech si (nejenom) 12. března nakreslete malé srdíčko na svůj respirátor, na znamení vzájemného respektu, spolupráce a odhodlání zvládnou tuto koronavirovou krizi společně. Děkujeme,“ dodává lékař Radovan Hudák.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video